Home » D:News » Aparatul de „fotografiat” mirosuri: cum funcţionează un astfel de dispozitiv? (VIDEO)

Aparatul de „fotografiat” mirosuri: cum funcţionează un astfel de dispozitiv? (VIDEO)

Aparatul de „fotografiat” mirosuri: cum funcţionează un astfel de dispozitiv? (VIDEO)
Publicat: 09.07.2013
Mirosurile creează, în general, impresii efemere, deşi foarte puternice uneori. Dar un aparat recent creat promite să le înregistreze, aşa cum un aparat de fotografiat înregistrează imagini, şi să ajute, astfel, la păstrarea lor.

Creaţie a designerului Amy Radcliffe, aparatul, numit Madeleine, este un captator de mirosuri, ce funcţionează oarecum asemănător unei camere foto analoge.

Funcţionarea sa se bazează pe o tehnologie numită Headspace Capture, dezvoltată pentru industria parfumeriei şi destinată să analizeze şi apoi să re-creeze compuşii odoranţi care înconjoară diferitele obiecte.

Cum funcţionează Madeleine? 

O bucată de material care emană un miros oarecare este plasată sub conul de sticlă al aparatului, iar o pompă extrage moleculele odorante printr-un tub de plastic. 

Ajunse în unitatea principală, moleculele odorante sunt absorbite de o „capcană de mirosuri” din răşină sintetică, înregistrându-se astfel informaţia moleculară.

În funcţie de intensitatea şi complexitatea mirosului, procesul de captare poate dura de la câteva minute la o zi întreagă.

Datele sunt prezentate sub forma unor formule grafice, care reprezintă „amprenta” acelui mirosul. Într-un laborator special, formula poate fi inscripţionată pe un disc de bronz, pentru ca, pe baza ei, să poată fi replicat artificial mirosul respectiv.

Sursa: Discovery News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase