Home » D:News » Spectaculos: au fost descoperite 85 de specii noi de „insecte-giuvaere” foarte rare

Spectaculos: au fost descoperite 85 de specii noi de „insecte-giuvaere” foarte rare

Publicat: 16.10.2013
Biodiversitatea insectelor pare infinită, iar această impresie este întărită de un articol publicat recent, în care autorii descriu nu mai puţin de 85 de specii noi dintr-un singur gen de insecte, rare şi cu un colorit extraordinar.

Cele 85 de specii aparţin genului Baconia, un gen de gândaci (coleoptere) remarcabili prin culorilor lor strălucitoare şi forma ciudată, foarte aplatizată, a corpului lor. Astfel îmbogăţit, genul Baconia numără în prezent 116 specii. Speciile noi au fost descrise de doi oameni de ştiinţă de la Muzeul de Istorie Naturală din Santa Barbara, SUA – Michael Caterino şi Alexey Tishechkin – într-un articol publicat în jurnalul ZooKeys.

Genul Baconia este inclus în familia aşa-numiţilor gândaci-clovni (Histeridae), dar nimeni nu-şi poate explica de ce gândacii Baconia sunt atât de sclipitor coloraţi, în vreme ce alţi gândaci-clovni au mai curând culori terne.

Gândacii din genul Baconia sunt prădători, hrănindu-se cu insecte care sfredelesc lemnul; forma aplatizată a corpului lor le permite să-şi urmărească prăzile în spaţii înguste, sub scoarţa copacilor.

Motivul pentru care aceşti gândaci erau atât de puţin cunoscuţi este acela că ei sunt foarte rari. În cele aproape 20 de colecţii muzeale pe care le-au cercetat, specialiştii au constatat că jumătate dintre speciile de Baconia erau reprezentate doar printr-un exemplar sau două.

Uimiţi ei înşişi de această bogăţie de noi  specii descoperite într-un grup de coleoptere până acum neglijat, cercetătorii afirmă că studiul biodiversităţii este ceva care poate face pe oricine să se simtă „smerit” şi că acesta e doar vârful aisbergului. 

„Cea mai mare speranţă a noastră este aceea că, atrăgând atenţia asupra existenţei acestor creaturi extraordinare, îi vom inspira şi pe alţii să pornească în căutarea de noi populaţii şi noi informaţii”, spuneMichael Caterino.

Sursa: Science Daily / Credit foto: Michael Caterino
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase