Home » Istorie » Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi mulțumiți unii de alții, iar armele mele sunt cele mai bune mijlocitoare de pace”

Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi mulțumiți unii de alții, iar armele mele sunt cele mai bune mijlocitoare de pace”

Publicat: 05.05.2024

Samuel Colt (1814 – 1862) a fost un inventator, industriaș și om de afaceri american care a înființat Colt’s Patent Fire-Arms Manufacturing Company și a făcut ca producția de masă a revolverelor să devină viabilă din punct de vedere comercial. Samuel Colt a inventat arma care trage de mai multe ori fără a fi reîncărcată, avansând producția și creând o piață de masă.

Samuel Colt s-a născut la 19 iulie 1814, în Hartford, Connecticut. A fost fiul lui Christopher Colt, fermier și om de afaceri, și al Sarahei Colt.

Colt a manifestat un interes timpuriu pentru mecanică și inginerie. În copilărie, demonta și reasambla adesea diverse obiecte pentru a înțelege cum funcționează, această curiozitate și în același timp pasiune ale lui punând bazele viitoarelor sale invenții.

Revelația din călătoria în India

În jurul vârstei de 16 ani, Samuel Colt, devenit marinar, a plecat într-o călătorie cu vasul în India, unde se spune că, insiprat de mecanismul roții navei pe care se afla, a avut prima dată ideea inventării unei arme de foc rotativă – care să poată trage de mai multe ori fără a fi reîncărcată. Astfel că la întoarcerea în Statele Unite, Colt s-a pus pe treabă.

În 1835, Samuel a început să lucreze la un nou tip de armă de foc, revolverul, care avea să schimbe în cele din urmă cursul istoriei. Revolverul a reprezentat o îmbunătățire semnificativă față de muschetele tradiționale cu cremene și capse de percuție, deoarece permitea executarea mai multor focuri de armă în succesiune rapidă, fără a fi nevoie de reîncărcare.

Proiectul lui Colt dispunea de un cilindru rotativ care conținea mai multe „camere”, fiecare compartiment conținând un glonț și o amorsă. Acest design inovator a permis utilizatorului să tragă mai multe focuri rapide de armă, mărindu-și șansele de a nimeri ținta și permițându-i să se apere mai eficient. Un an mai târziu, În 1836, la vârsta de 22 de ani, Samuel Colt a primit un brevet pentru proiectul său de revolver cu un cilindru rotativ care conținea mai multe cartușe, invenție care a revoluționat tehnologia armelor de foc, permițând, așadar, executarea mai multor focuri de armă fără a fi nevoie de reîncărcare după fiecare împușcătură.

Primul revolver de succes comercial

După ce și-a obținut brevetul, Samuel Colt s-a confruntat cu scepticismul inițial al potențialilor investitori și al producătorilor de arme de foc. Cu toate acestea, a fost hotărât să își aducă invenția pe piață, fondând în 1836 Patent Arms Manufacturing Company în Paterson, New Jersey. Primii ani au însemnat pentru întreprinzătorul Colt probleme și provocări financiare, însă prin perseverență și inovație, Colt a reușit să îmbunătățească designul revolverelor sale și să obțină recunoaștere pentru fiabilitatea și eficiența acestora.

În anii 1840, revolverele lui Samuel Colt au câștigat popularitate în special prin utilizarea lor în Războiul Mexicano-American (1846-1848). Revolverele Colt au oferit un avantaj semnificativ soldaților americani, deoarece erau mai fiabile și aveau o cadență de tragere mai mare în comparație cu pistoalele cu un singur foc folosite de inamic.

Succesul revolverelor lui Colt a continuat să crească, iar în 1855 Samuel Colt a înființat compania Colt’s Patent Fire-Arms Manufacturing Company în Hartford, Connecticut, noua companie devenind una dintre cele mai mari producătoare de arme de foc din lume.

În timp, Samuel Colt a continuat să facă progrese și în tehnicile de fabricație, introducând piese revoluționare și punând la punct metode de producție în linia de asamblare (a creat inclusiv celebrul Colt Army Model, în 1860, care a devenit arma de mână standard pentru armata Statelor Unite în timpul Războiului Civil American), inovații care au revoluționat procesele de fabricație industrială având un impact profund asupra diverselor industrii, dincolo de cea a armelor de foc.

Samuel Colt s-a căsătorit cu Elizabeth Jarvis în 1856 și au avut împreună patru copii. Viața lui Samuel Colt a fost scurtată brusc  la 10 ianuarie 1862, la 47 de ani, din cauza unor complicații ale gutei.

* Începând cu 1850 și până în 1856, fabrica lui Colt producea până la 150 de arme pe zi.

* Samuel Colt a fost nu doar un afacerist de succes, dar și un specialist în marketing, reușind foarte bine să-și promoveze afacerile. La un moment dat, l-a angajat pe artistul George Catlin (1796 – 1872) – cel mai cunoscut pentru picturile și scrierile sale care documentează triburile nativilor americani din Vest – să încorporeze revolverele Colt într-o serie de tablouri realizate de el. Într-unul dintre tablouri, Catlin s-a înfățișat chiar și pe el însuși călare având în mână un pistol Colt, în goana lui de a vâna bivoli. Colt a angajat, de asemenea, autori care să scrie povești despre revolverele sale pentru articole de revistă și a călătorit în lume pentru a oferi șefilor de stat pistoale gravate și aurite. După ce Colt i-a prezentat unui sultan otoman un revolver din aur, scrie history.com, turcii i-au comandat 5.000 de pistoale.

* În 1836, afacerea lui a început să intre în colaps, astfel că, fără contracte militare semnificative, fabrica s-a închis în 1842, în vreme ce instalațiile și inventarul său au fost scoase la licitație pentru cel mai bun ofertant, Colt rămânând cu datorii mari.

* În 1842, fratele mai mare al lui Colt, John, a fost condamnat la moarte pentru uciderea unui tipograf căruia îi datora bani, presa din New York acoperind îndeaproape crima. Cu câteva ore înainte de spânzurătoarea programată, a izbucnit un incendiu în închisoare, iar John Colt a fost găsit mort în celula sa, cauza decesului fiind consemnată a fi o plagă prin înjunghiere autoprovocată.

* La mijlocul anilor 1840, revolverele Colt cu cinci focuri au devenit favoritele Texas Rangers. „Fără pistoalele dumneavoastră nu am fi avut încrederea de a întreprinde astfel de aventuri îndrăznețe”, i-a scris căpitanul rangerilor texani Samuel H. Walker lui Colt. După declanșarea Războiului Mexicano-American în 1846, soldații armatei americane care serveau alături de Texas Rangers au devenit și ei impresionați de acestea. Colt și Walker au colaborat la proiectarea unui pistol îmbunătățit de calibru .44, iar generalul Zachary Taylor a comandat 1.000 de revolvere Colt în 1847.

*  În 1855, Samuel Colt a pus bazele în orașul său natal Hartford a unei utopii industriale, odată cu fondarea „Colt’s Patent Fire-Arms Manufacturing Company”, un oraș întreprindere aflat pe o suprafață de 200 de acri ce conținea, în același timp, o comunitate autonomă pentru muncitorii săi construită în apropierea fabricii. A cumpărat terenuri de-a lungul râului Connecticut și a început să dezvolte Coltsville. Comunitatea a fost concepută pentru a oferi locuințe, facilități și servicii pentru angajații săi.

Coltsville includea cea mai mare fabrică privată de armament din lume, alături de parcuri, livezi, un depou de cale ferată și chiar o zonă special amenajată pentru muncitorii imigranți germani care locuiau în replicile unor căsuțe elvețiene.

*Arma de mână Colt Single Action Army, mai bine cunoscută sub numele de Colt .45, a fost lansată abia la un deceniu după moartea lui Colt, în 1862. Supranumit „Peacemaker”(Pacificatorul), Colt .45 a servit ca revolver de serviciu standard al armatei americane între 1873 și 1892.

Surse:

https://www.history.com/news/10-things-you-may-not-know-about-samuel-colt

https://www.britannica.com/biography/Samuel-Colt

https://www.atlasobscura.com/articles/coltsville_abandoned_utopian_guns_village

Vă mai recomandăm să citiți și:

Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern

Frații Montgolfier, inventatorii balonului cu aer cald. Pionierii zborului cu echipaj uman

7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori

Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am descoperit vor avea vreo aplicație practică”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de seră
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de seră
Vidrele de mare folosesc unelte pentru a avea acces la pradă mai mare și pentru a-și proteja dinții
Vidrele de mare folosesc unelte pentru a avea acces la pradă mai mare și pentru a-și proteja dinții
Peter Buffett, compozitor, filantrop și fiul unuia dintre miliardarii de top ai lumii. „Viața este aleatorie, nici corectă, nici nedreaptă”
Peter Buffett, compozitor, filantrop și fiul unuia dintre miliardarii de top ai lumii. „Viața este aleatorie, nici corectă, ...
John Herschel și contribuțiile aduse astronomiei. „Respectul de sine este piatra de temelie a oricărei virtuți”
John Herschel și contribuțiile aduse astronomiei. „Respectul de sine este piatra de temelie a oricărei virtuți”
Speranța de viață globală ar putea crește cu pâna la 5 ani până în 2050
Speranța de viață globală ar putea crește cu pâna la 5 ani până în 2050
CRISPR ar putea trata orbirea moștenită, arată datele preliminare
CRISPR ar putea trata orbirea moștenită, arată datele preliminare
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
Ce este și cum apare „pielea de găină”?
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 55 de ani-lumină depărtare
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului la doar 55 de ani-lumină depărtare
Temperaturile anunțate de ANM! Cum va fi vremea până în iunie?
Temperaturile anunțate de ANM! Cum va fi vremea până în iunie?
Nume mari de la Hollywood s-au aliat pentru întoarcerea lui Kevin Spacey pe marile ecrane
Nume mari de la Hollywood s-au aliat pentru întoarcerea lui Kevin Spacey pe marile ecrane
O companie din China a lansat o mașină mai ieftină decât modelul Y de la Tesla
O companie din China a lansat o mașină mai ieftină decât modelul Y de la Tesla
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și Vladimir Putin
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și Vladimir Putin
Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci
Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci
Misterul piramidelor din Egipt, aproape de a fi rezolvat. Cum cred cercetătorii că au fost construite?
Misterul piramidelor din Egipt, aproape de a fi rezolvat. Cum cred cercetătorii că au fost construite?
Bărbat dispărut în urmă cu 27 de ani, găsit în pivnița unui vecin
Bărbat dispărut în urmă cu 27 de ani, găsit în pivnița unui vecin
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
Ce putem afla din cristalele antice despre apa și continentele Pământului?
Ce putem afla din cristalele antice despre apa și continentele Pământului?
(P) Cele mai importante momente din istoria jocurilor de noroc
(P) Cele mai importante momente din istoria jocurilor de noroc