Home » D:News » În ce ţară mănâncă oamenii cel mai bine?

În ce ţară mănâncă oamenii cel mai bine?

În ce ţară mănâncă oamenii cel mai bine?
Publicat: 17.01.2014
Cât de sănătoasă este alimentaţia populaţiei unei ţări? Un studiu recent, care a cuprins 125 de ţări, arată că Olanda este pe locul întâi, în timp ce locuitorii din Chad se hrănesc cel mai puţin sănătos.

Cercetarea a fost realizată de Oxfam (o confederaţie internaţională de 17 organizaţii care activează pentru combaterea sărăciei şi a injustiţiei) şi a ţinut seama de mai multe aspecte: dacă oamenii au suficientă hrană, dacă îşi pot permite să mănânce, dacă hrana disponibilă este de bună calitate, care este prevalenţa bolilor legate de alimentaţie.

Printre cele 125 de ţări analizate, Olanda este pe locul 1, fiind urmată de Franţa şi Elveţia, în vreme ce Marea Britanie este pe locul 13, iar SUA – pe locul 21. România ocupă în acest clasament locul 51.

Olanda a ocupat locul 1 ca urmare a faptului că are preţuri relativ scăzute la alimente, faţă de nivelul veniturilor, are o rată scăzută a diabetului şi o diversitate nutriţională mai ridicată decât a altor ţări europene.

Printre primele 12 ţări se clasează, de asemenea, Austria, Belgia, Danemarca, Suedia, Australia, Irlanda, Italia, Luxemburg şi Portugalia.

Totuşi, nici aceste ţări campioane nu au obţinut scoruri bune din perspectiva tuturor criteriilor. Olanda, de exemplu, are o rată ridicată a obezităţii, aproape o cincime din populaţie având un indice de masă corporală de peste 30 (valorile sănătoase sunt între 18 şi 25). Dintre ţările din Top 12, Australia are cea mai ridicată rată a obezităţii. 27% dintre locuitori fiind obezi.

Pe ultimul loc al clasamentului s-a situat Chad, un stat din Africa, unde hrana consumată în mod curent de majoritatea locuitorilor are o valoare nutriţională scăzută, este scumpă faţă de posibilităţile oamenilor şi este preparată cu un acces redus la condiţii igienice. În această ţară, unul din 3 copii este subponderal.

Pe ultimele 10 locuri ale clasamentului se situează mai multe ţări africane subsahariene şi Republica Yemen. În aceste ţări, alimentaţia este alcătuită predominant din cereale şi rădăcinoase cu conţinut scăzut de nutrienţi.

Rezultatele cercetării mai arată că SUA au cea mai accesibilă hrană, ca preţ, în vreme ce în Angola hrana este cel mai puţin accesibilă.

Hrana de calitatea cea mai ridicată se găseşte în Islanda, iar de calitatea cea mai scăzută – în Madagascar.

Cea mai mare rată a diabetului se întâlneşte în Arabia Saudită, iar dintre ţările analizate, ţara cu cea mai gravă problemă în ceea ce priveşte obezitatea este Kuweit (42% din populaţie suferă de această afecţiune). Totuşi, arată raportul, în ceea ce priveşte obezitatea, problema este la nivelul cel mai grav în Insulele Pacificului, care nu au fost însă incluse în analiză. În insula Nauru, de exemplu, 71% din populaţie suferă de obezitate. 

Rate mari ale obezităţii se înregistrează şi în multe ţări cu venituri medii, Fiji, Mexic şi Venezuela situându-se între primele 10 ţări în ceea ce priveşte acest aspect. În Egipt şi SUA, o treime dintre locuitori sunt obezi.

În schibm rata obezităţii este extrem de scăzută în Bangladesh, Nepal şi Etiopia.

Raportul Oxfam mai arată că malnutriţia este cel mai răspândită în Burundi, unde 67% din populaţie este subnutrită şi 35% dintre copii sunt subponderali.

Probleme serioase din acest punct de vedere au şi Yemen, India, Madagascar. În India există cel mai mare procent de copii subponderali din lume – 44%.

Ca urmare a rezultatelor obţinute, Oxfam a redactat şi o listă de recomandări privind măsurile ce trebuie întreprinse pentru remedierea situaţiei.

Printre acestea se numără investiţiile în micile exploatări agricole, gestionarea efectelor schimbărilor climatice şi o reglementare mai bună care să combată specula cu alimente, pentru a împiedica creşterea prea mare a preţurilor.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase