Home » D:News » Cercetătorii au descoperit ce fel de părinţi au parte de copii dependenţi de internet

Cercetătorii au descoperit ce fel de părinţi au parte de copii dependenţi de internet

Cercetătorii au descoperit ce fel de părinţi au parte de copii dependenţi de internet
Publicat: 18.01.2014
Un studiu nou efectuat în Grecia arată că adulţii tineri cu un „ataşament nesănătos” faţă de folosirea de internet spuneau în mai mare proporţie decât alţi tineri că părinţii lor erau stricţi şi lipsiţi de afecţiune.

Cercetătorii spun că tinerii care au parte de părinţi duri, solicitanţi, care nu dau semne de afecţiune, tind să fie trişti şi să aibă probleme în a-şi face prieteni, iar aceste trăsături ale personalităţii amplifică riscul de dependenţă de Internet.

„Pe scurt, a fi un părinte bun, ceea ce include căldura parentală şi afecţiune, este asociat unui risc mai mic de dependenţă de Internet în rândul copiilor”, explică autorul studiului, Argyroula E. Kalaitzaki de la Institutul de Educaţie Tehnologică din Heraklion. „În schimb, a fi un părinte rău, autoritar, neglijent şi excesiv de intruziv este asociat cu un risc mai mare al dependenţei de Internet”, a adăugat cercetătorul.

Studiile asupra dependenţei de Intenet sunt relativ noi, iar unele dintre ele sugerează că acei copii care au probleme în a relaţiona cu alte persoane în realitate ar putea fi mai predispuşi la un nivel mare al utilizării Internetului. De asemenea, cei retraşi şi singuratici ar putea fi la rândul lor mai predispuşi să petreacă perioade excesive de timp pe Internet.

Studiul efectuat de echipa lui Kalaitzaki a implicat 700 de adulţi tineri, în vârstă de aproximativ 20 de ani. Aceştia au completat un chestionar în care au răspuns la întrebări despre sentimentele de singurătate, tristeţe şi anxietate şi despre nivelul de timp pe care îl petrec pe Internet. De asemenea, participanţii la studiu au răspuns la câteva întrebări care doreau să identifice cum au fost crescuţi în primii 16 ani de viaţă.

Copiii care îşi aminteau taţii drept lipsiţi de afecţiune şi dornici de control tindeau să aibă mai multe probleme în a relaţiona cu alte persoane, iar cei ce aveau probleme în a relaţiona cu alte persoane erau mai predispuşi să fie dependenţi de Internet.

De asemenea, cei ce îşi aminteau mamele ca fiind un părinte nu foarte bun tindeau să raporteze un nivel mai mare al tristeţii, ceea ce era la rândul său asociat dependenţei de Internet.

„Părinţii ar trebui să fie conştienţi de impactul negativ pe care îl poate avea acest stil parental ulterior în viaţa copilului”, a comentat Kalaitzaki.

Alte studii internaţionale sugerează că dependenţa de Internet poate afecta sănătatea fizică şi mentală a unei persoane, explică specialistul. Cei care petrec excesiv de mult timp online tind să fie distraţi, tensionaţi, nervoşi şi iritabili şi să foe afectaţi de tulburări de somn şi oboseală.

„Discuţia este de mare interes pentru întreaga societate, deoarece dependenţa de internet are legătură cu un mediu prezent în aproape toate casele şi care nu este reglementat, precum drogurile”, spune George Floros, un cercetător specializat în dependenţe la Universitatea Aristotel din Thessaloniki din Grecia.

„Părinţii ar face bine să examineze ce fel de model prezintă copiilor. Tot mai mulţi părinţi tineri par să fie preocupaţi cu tehnologia în dauna contactelor sociale, iar asta oferă un model negativ copiilor lor”, spune Floros.

Floros spune că părinţii pot greşi în două moduri diferite, ambele având potenţialul de a amplifica riscul dependenţei de internet. Pe de o parte, părinţii excesiv de permisivi ar putea permite copiilor să folosească Internetul de tineri pentru a scăpa de responsabilităţi (căci un copil nesupravegheat în faţa computerului necesită mai puţin efort din partea părinţilor decât un copil prezent şi activ). Pe de altă parte, părinţii care vor să controleze totul riscă să aibă copii care comit acte de „rebeliune” sau care se închid în ei, ceea ce poate duce la rândul său la folosirea excesivă a Internetului.

„Părinţii care identifică în copiii lor simptome ale dependenţei, cum ar fi timpul excesiv petrecut online, nevoia de petrece tot mai mult timp online, somnul insuficient, oboseala, apatia, nervozitatea sau iritabilitatea când nu sunt pe Internet, afectarea relaţiilor şi a performanţelor şcolare, ar trebui să contacteze un medic”, a concluzionat Kalaitzaki.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase