Home » D:News » Ce se întâmplă în Parcul Naţional Yellowstone? Semnele care sugerează o erupţie vulcanică iminentă. Ce spun experţii (VIDEO)

Ce se întâmplă în Parcul Naţional Yellowstone? Semnele care sugerează o erupţie vulcanică iminentă. Ce spun experţii (VIDEO)

Ce se întâmplă în Parcul Naţional Yellowstone? Semnele care sugerează o erupţie vulcanică iminentă. Ce spun experţii (VIDEO)
Publicat: 05.04.2014
Un clip filmat recent, cu o turmă de bizoni care fugea din Parcul Naţional Yellowstone din Statele Unite, a dus la apariţia unor speculaţii conform cărora supervulcanul care se află aici, sub pământ, ar fi gata să erupă, cu consecinţe devastatoare.

Al Nash, responsabilul cu relaţii publice al Yellowstone, precizează însă că nu sunt motive de îngrijorare. Vulcanul nu dă semne că o erupţie este iminentă.

El recunoaşte că duminică, pe 30 martie, a avut loc aici un cutremur de 4,7 grade, la scurt timp după migraţia turmei de bizoni, dar asemenea cutremure sunt frecvente.

Chiar dacă acesta a fost cel mai mare seism care a avut loc lângă Yellowstone în ultimii 30 de ani, fenomenul este ceva firesc. Din 27 martie şi până astăzi au avut loc sute de cutremure aici, cel puţin 4 având magnitudinea peste 3.

Seismele sunt la ordinea zilei în Yellowstone, precizează Nash. Seismul de duminică este posibil să nu fi avut însă vreo legătură cu activitatea vulcanică din Parcul Naţional.

În concluzie, nivelul de alertă la Yellowstone este cel normal. Înainte de erupţiile vulcanice ar loc cutremure mari. Cele mici sunt de regulă asociate cu procesul de ridicare şi coborâre a solului, care are loc periodic aici.

Fenomenul are loc deja de câteva luni, iar anterior, perioada de „ridicare” a fost înregistrată între anii 1996-2003.

Prin urmare, dacă nu există riscul unei erupţii de proporţii, de ce au fugit acei bizoni?

Nash spune că este vorba de migraţia sezonieră specifică acestor animale. Ele coboară la altitudini mai joase, unde găsesc mai uşor mâncare. Bizonii se vor întoarce când zăpada se va topi şi hrana va fi mai uşor accesibilă.

Supervulcanul Yellowstone a produs trei erupţii cataclismice în ultimii 2 milioane de ani, cea mai recentă având loc acum 640.000 de ani. De atunci, au mai avut loc 80 de erupţii de mai mică intensitate.

O eurpţie de mari proporţii este puţin probabilă în următoarele mii de ani, spun specialiţii, dar efectul ar fi cu adevărat devastator.

Cenuşa ar acoperi o mare parte din Statele Unite, iar gazele vulcanice ajunse în atmosferă ar provoca schimbarea climei.

Sursa: I Fucking Love Science
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase