Home » D:News » Care este alimentul care reduce riscul de depresie cu până la 25%?

Care este alimentul care reduce riscul de depresie cu până la 25%?

Care este alimentul care reduce riscul de depresie cu până la 25%?
Publicat: 22.05.2014
Consumul de peşte de cel puţin două ori pe săptămână reduce riscul de depresie cu până la 25%, însă acest efect a fost observat doar în cazul femeilor, se arată într-un studiu al cercetătorilor australieni.

În studiul publicat în American Journal of Epidemiology se afirmă că acest fapt este generat de nivelul crescut de acizi graşi Omega 3 din peşte, care interacţionează cu hormonii sexuali feminini estrogen şi progesteron, pentru a menţine funcţionarea corectă a creierului.

O echipă a Institutului de cercetare Menzies din Australia a monitorizat peste 1.400 de bărbaţi şi femei, cu vârsta cuprinsă între 26 şi 36 de ani, pentru o perioadă de cinci ani.

Fiecare participant la experiment a ţinut un jurnal al dietei pe care a urmat-o în acest interval – pentru a se vedea cât peşte a consumat, inclusiv fructe de mare, creveţi şi midii -, făcându-se ulterior legătura între dieta fiecărei persoane şi sănătatea mintală a acesteia.

Chiar şi după luarea în considerare a factorilor de risc pentru sănătate, cum ar fi fumatul, exerciţiile fizice, consumul de alcool, educaţia şi locul de muncă, a fost descoperită o legătură puternică între consumul de peşte şi incidenţa depresiei.

„În cazul femeilor, fiecare porţie de peşte adăugată în meniul săptămânal a dus la reducerea cu 6% a riscului de depresie în perioada imediat următoare. Femeile care mâncau regulat peşte mai mult de două ori pe săptămână prezentau un risc cu 25% mai mic de a suferi de depresie în perioada imediat următoare comparativ cu cele care mâncau peşte mai rar de două ori pe săptămână. În cazul bărbaţilor, consumul de peşte nu a fost asociat cu reducerea riscului de depresie. Faptul că efectul protector a fost observat în cazul femeilor şi nu al bărbaţilor ar putea fi explicat prin aceea că bărbaţii consumă mai mulţi acizi graşi Omega 3 din alte surse alimentare, mai ales din carne”, se precizează în studiul cercetătorilor australieni.

Oamenii de ştiinţă au observat că femeile sunt de două ori mai predispuse la depresie, mai ales între 16 şi 42 de ani, fenomen amplificat de faptul că încearcă să echilibreze cariera şi viaţa de familie.

Rata depresiei a început să crească în anii ’70, iar, în prezent, depresia este recunoscută ca un factor de prezicere a riscului pentru afecţiuni precum maladia Alzheimer şi Parkinson.

Oamenii de ştiinţă recomandă consumul de peşte de două ori pe săptămână, de preferat o porţie de peşte gras pe săptămână, cum ar fi macrou, ton proaspăt, somon şi sardine.

De asemenea, crustaceele şi peştele alb sunt alimente bogate în nutrienţi şi în minerale esenţiale, cum ar fi zincul şi iodul.

„Acest studiu demonstrează din nou că oamenii nu ar mai trebui să considere mâncarea doar materie primă şi să gândească într-o perspectivă mai largă. Nu este nevoie de multe eforturi pentru a vă schimba dieta, pentru a vă bucura de beneficii considerabile pentru sănătate”, a spus nutriţionistul Sarah Schenker.

Surse: Mediafax, Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Marte are o influență surprinzătoare asupra climei Pământului
Marte are o influență surprinzătoare asupra climei Pământului
Atmosfera Pământului ar putea ajuta la susținerea vieții pe Lună
Atmosfera Pământului ar putea ajuta la susținerea vieții pe Lună
O nouă cercetare a descoperit unul dintre cele mai vechi ritualuri ale mayașilor
O nouă cercetare a descoperit unul dintre cele mai vechi ritualuri ale mayașilor
O planetă cu orbită ciudată i-a lăsat fără cuvinte pe astronomi
O planetă cu orbită ciudată i-a lăsat fără cuvinte pe astronomi
Obiceiul care face diferența pentru sănătate. Este mai important decât dieta și sportul!
Obiceiul care face diferența pentru sănătate. Este mai important decât dieta și sportul!
Nostradamus, unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei. A fost profet sau şarlatan?
Nostradamus, unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei. A fost profet sau şarlatan?
Microbiomul intestinal, puternic afectat de alimente și poluare. Cercetătorii au fost „surprinși”
Microbiomul intestinal, puternic afectat de alimente și poluare. Cercetătorii au fost „surprinși”
Care este principala diferență dintre super-gripă și răceală?
Care este principala diferență dintre super-gripă și răceală?
Arheologii au găsit o frescă cu Iisus reprezentat ca „Păstorul cel bun”
Arheologii au găsit o frescă cu Iisus reprezentat ca „Păstorul cel bun”
O predicție făcută de Albert Einstein în urmă cu un secol tocmai a fost confirmată
O predicție făcută de Albert Einstein în urmă cu un secol tocmai a fost confirmată
Ar putea fi „Steaua din Betleem” o planetă? Un vizitator strălucitor ne oferă un indiciu
Ar putea fi „Steaua din Betleem” o planetă? Un vizitator strălucitor ne oferă un indiciu
Everest, Chimborazo, Mauna Kea: care este cu adevărat cel mai înalt munte din lume?
Everest, Chimborazo, Mauna Kea: care este cu adevărat cel mai înalt munte din lume?
Când au aprins oamenii primul foc din istorie?
Când au aprins oamenii primul foc din istorie?
De ce uneori te trezești cu câteva minute înainte de alarma de dimineață?
De ce uneori te trezești cu câteva minute înainte de alarma de dimineață?
Un tratament similar cu Ozempic ar putea ajuta în curând pisicile grăsuțe
Un tratament similar cu Ozempic ar putea ajuta în curând pisicile grăsuțe
O substanță din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea
O substanță din ciocolata neagră ar putea încetini îmbătrânirea
Oamenii de știință au descoperit două gene care ar putea opri răspândirea cancerului
Oamenii de știință au descoperit două gene care ar putea opri răspândirea cancerului
Lepra, între istorie și știință: ce înseamnă cu adevărat această boală și cât de mare este riscul astăzi
Lepra, între istorie și știință: ce înseamnă cu adevărat această boală și cât de mare este riscul astăzi