Home » D:News » Ce se întâmplă în creier sub influenţa cocainei?

Ce se întâmplă în creier sub influenţa cocainei?

Publicat: 31.08.2014
Pentru prima dată, cercetătorii au reuşit să vizualizeze exact ceea ce se întâmplă cu creierul atunci când este expus la cocaină. Drogul are un efect puternic asupra fluxului de sânge la nivelul creierului, iar studierea modului în care cocaina afectează circulaţia cerebrală i-ar putea ajuta pe medici atât să îmbunăţească tehnicile neurochirugicale, cât şi să dezvolte metode mai eficiente pentru tratarea celor dependenţi de droguri.

Metoda de vizualizare şi evaluare cantitativă a fluxului sanguin la nivelul creierului, bazată pe laser, a fost dezvoltată de cercetătorii de la Stony Brook University şi National Institutes of Health, din SUA, fiind publicată în jurnalul asociaţiei The Optical Society.

Drogurile precum cocaina pot determina hemoragii asemănătoare anevrismelor şi accidente vasculare cerebrale, dar cercetătorii ştiau prea puţin despre ceea ce se întâmplă în profunzimea creierului în cazul abuzului de droguri.

Cu ajutorul acestei noi metode, se poate observa exact în ce mod afectează cocaina micile vase de sânge din creierul şoarecilor.

După 30 de zile de expunere cronică la cocaină (prin injecţii) sau chiar după câteva injecţii făcute la intervale scurte de timp, are loc o reducere drastică a vitezei de circulaţie a sângelui.

Cercetătorii au putut să identifice, pentru prima dată, în unele vase, microischemia indusă de cocaină – starea în care fluxul de sânge se opreşte şi care precede accidentul vascular cerebral.

Pentru moment, metoda le permite cercetătorilor să „vadă” doar până la adâncimea de 1 -1,5 mm sub suprafaţă, deci este limitată la studiul creierului unor animale mici.

Totuşi, poate fi utilă şi în cazul oamenilor, de exemplu în cazul operaţiilor pe creier, ajutându-i de exemplu pe neurochirurgi atunci când aceştia operează tumori cerebrale.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase