Home » D:News » Cercetătorul care spune că l-a identificat pe Jack Spintecătorul s-a înşelat. Teoria lui este contestată de experţi

Cercetătorul care spune că l-a identificat pe Jack Spintecătorul s-a înşelat. Teoria lui este contestată de experţi

Cercetătorul care spune că l-a identificat pe Jack Spintecătorul s-a înşelat. Teoria lui este contestată de experţi
Publicat: 23.10.2014
Analiza expertului care susţine că l-a identirficat pe adevăratul Jack Spintecătorul, în urma unui test ADN, este greşită, spun mai mulţi oameni de ştiinţă.

Analizând ADN-ul găsit pe şalul de mătase atribuit unei din victimele lui Jack Spintecătorul, biologul Jari Louhelainen a anunţat recent că a găsit identitatea criminalului în serie care a ucis cel puţin 5 femei în cartierul Whitechapel din Londra, în anul 1888.

Potrivit analizei ADN, odiosul criminal ar fi un imigrant polonez, care a murit la vârsta de 53 de ani într-un azil de nebuni. Numele lui este Aaron Kosminski, iar ADN-ul său a fost găsit pe şalul aruncat lângă una din victime, Catherine Eddowes.

Ipoteza lui Louhelainen a devenit celebră. Dar la scurt timp, mulţi pasionaţi de criminalistică i-au contestat teoria.

Primele articole în acest sens au apărut pe blogul casebook.org, iar ulterior 4 experţi în analiza ADN au recunoscut că teoria este greşită.

Louhelainen ae fi comis o eroare banală de nomenclatură atunci când a folosit baza de date ADN pentru a găsi o potrivire genetică în cazul criminalului.

Inclusiv Sir Alec Jeffreys, cel care a inventat amprentarea genetică, susţine că aceste calcule sunt eronate şi că oricine putea lăsa acel ADN pe şal, nu neapărat criminalul.

Astfel, nu există o legătură clară între Kosminski şi Catherine Eddowes, prin urmare nici între Kosminski şi Jack Spintecătorul.

Deci orice asociere între criminalul în serie şi imigrantul polonez este bazată pe supoziţii, nu pe dovezi clare.

Kosminski a fost de la început printre suspecţi, iar teoria potrivit căreia el este criminalul a fost prezentată şi într-o carte publicată anul acesta, Naming Jack the Ripper, scrisă de Russell Edwards, un om de afaceri care a cumpărat în 2007 şalul găsit lângă cadavrul lui Catherine Eddowes.

Russell Edwards este cel care l-a angajat pe Louhelainen, biolog molecular la Universitatea John Moores din Liverpool, ca să facă o analiză ADN a şalului.

Louhelainen a reuşit să extragă 7 fragmente incomplete de ADN mitocondrial şi apoi a încercat să le compare cu datele genetice ale unei urmaşe a victimei, pe nume Karen Miller.

Indentificând o anumită mutaţie genetică, cercetătorul a tras concluzia că şalul conţine ADN mitocondrial identic cu al lui Karen, prin urmare a aparţinut lui Catherine Eddowes.

Dar experţii declară acum că Louhelainen a făcut o greşeală când a transcris codul acestei mutaţii, fiind de fapt vorba de o mutaţie foarte comună, întâlnită la 99% dintre europeni.

Astfel, nu poate fi stabilită o legătură între şal şi urmaşii victimei, oricine a pus mână pe acest şal putând lăsa ADN-ul găsit. Pornind de la această idee, nici ADN-ul atribuit lui Kosminski nu poate fi asociat cu criminalul.

Sursa: The Independent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase