Home » D:News » De ce bărbaţii se orientează în spaţiu mai bine decât femeile? Motivul e cu totul altul decât se credea

De ce bărbaţii se orientează în spaţiu mai bine decât femeile? Motivul e cu totul altul decât se credea

De ce bărbaţii se orientează în spaţiu mai bine decât femeile? Motivul e cu totul altul decât se credea
Publicat: 17.11.2014
Multă vreme s-a considerat că bărbaţii ar fi dobândit, prin evoluţie, capacităţi de percepţie spaţială şi de orientare mai bune decât ale femeilor deoarece aceste calităţi erau corelate cu rolul lor de vânători ai tribului. Un studiu recent sugerează însă că dezvoltarea acestor capacităţi are legătură, în primul rând, nu cu procurarea hranei, ci cu găsirea unor partenere.

Studiind două triburi africane  – Twe şi Tjimba, din Namibia -, cercetătorii de la University of Utah au ajuns la concluzia că, de fapt, abilităţile spaţiale superioare ale bărbaţilor – constând în abilitatea de a „manipula” mental obiectele din jur – le sporeau acestora succesul reproductiv. Bărbaţii care aveau capacităţi spaţiale mai bune erau în stare să străbată distanţe mai lungi, să întâlnească mai multe partenere de reproducere şi să aibă copii cu mai multe femei.

Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalul Evolution and Human Behavior.

Este, spun autorii, primul studiu care stabileşte o corelaţie între abilităţile spaţiale, orientarea în spaţiu, distanţele pe care se deplasează un individ uman şi succesul său reproductiv.

Abilităţile spaţiale, explică ei, înseamnă ca un om să fie capabil să vizualizeze relaţiile spaţiale dintre obiectele din jur şi să manipuleze această imagine în minte. De exemplu, încercaţi să vă imaginaţi că trebuie să încărcaţi un număr mare de obiecte într-un camion şi vizualizaţi modul în care ar trebui aşezate, întoarse şi potrivite astfel încât să încapă cât mai bine. 

În general, bărbaţii se descurcă mai bine în această privinţă decât femeile, o diferenţă care a fost constată la multe culturi din întreaga lume. De aceea, cercetătorii au presupus că ea trebuie să aibă un sens evolutiv. 

Cercetătorii au testat zeci de membri – atât bărbaţi, cât şi femei – ai triburilor Twe şi Tjimba din Namibia; au folosit imagini pe computer, rotite în diferite moduri, pentru a evalua  abilităţile spaţiale, şi i-au rugat pe participanţi să arate încotro se găseau anumite puncte din regiunea dimprejurul satului, verificând exactitatea indicaţiilor cu ajutorul dispozitivelor GPS. Bărbaţii s-au dovedit superiori femeilor în ceea ce priveşte abilităţile de manipulare mentală a imaginilor şi de orientare în teren. De asemenea, bărbaţii călătoreau în jurul satului pe distanţe mai lungi decât femeile şi în mai multe puncte ale zonei din jur. 

Descoperirea cea mai importantă a fost aceea că bărbaţii care aveau cele mai bune rezultate la testele de rotire în minte a imaginilor călătoriseră mai departe decât bărbaţii cu rezultate mai modeste la acelaşi test şi aveau, se pare, copii cu mai multe femei; acest lucru sugerează că bărbaţii, în mai mare măsură decât femeile, beneficiază din punct de vedere reproductiv de pe urma faptului că au mai multe partenere, iar a călători mai departe şi în mai multe locuri este un mijloc de a obţine mai multe partenere.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase