Home » D:News » Cât de periculos este CARAMELUL din sucurile acidulate asupra sănătăţii

Cât de periculos este CARAMELUL din sucurile acidulate asupra sănătăţii

Publicat: 03.03.2015
Oamenii de ştiinţă avertizează că nu numai conţinutul ridicat de zahăr ce se ascunde în acest tip de băuturi ar trebui să ne îngrijoreze, ci şi caramelul.

Băuturile carbogazoase de tip cola reprezintă cel mai popular tip de băutură din Statele Unite, atât în rândul adulţilor, cât şi al copiilor. Toţi cei care obişnuiesc să bea acest tip de băutură se expun unor riscuri ce au o serie de consecinţe asupra sănătăţii.

Datele unui studiu publicat în cel mai recent număr al jurnalului Plos One arată că ingredinetele ce se regăsesc în astfel de băuturi predispun la afecţiuni oncologice. ”Cei care consumă băuturi carbogazoase sunt expuşi riscului de a se îmbolnăvi de cancer din cauza unui ingredient care este adăugat doar din considerente estetice, nu gustative. Este vorba de caramel, ingredientul care oferă băuturii de tip cola culoarea specifică”, a declarat Keeve Nachman, directorul de la Food Production and Public Health Program at the Center, autor al studiu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit experţilor, caramelul conţine 4-metilmidazol (nr. 4-MEI), substanta chimica considerata cancerigena. Nu este primul studiu care avertizează asupra riscurilor la care ne expunem din cauza caramelului adăugat în băuturile carbogazoase.

Mai jos puteţi vedea o grafică cu conţinutul de 4.MEI pe care îl conţin diferite băuturi carbogazoase.

În urmă cu trei ani a existat o dezbatere aprinsă pe acest subiect, la vremea respectivă cei de la Coca-Cola au avut o reacţie cu privire la cât de periculos este caramelul ce se găseşte în băuturile pe care le fabrică.
„Colorantul de caramel utilizat pentru producerea tuturor produselor noastre este şi va fi întotdeauna sigur.

Compania Coca-Cola nu îşi schimbă faimoasa reţetă pentru producerea băuturii răcoritoare Coca-Cola. De-a lungul anilor, am îmbunataţit procesele de producţie, dar nu am modificat niciodată formula noastră secretă”, se arată într-o declaraţie a companiei Coca-Cola transmisă presei.

Tot atunci, compania a cerut furnizorilor de caramel să modifice procesele lor de producţie pentru a reduce cantitatea de 4-MEI din caramel, schimbări care nu vor afecta reţeta, gustul  şi nici calitatea produselor.
„Aceste schimbări nu vor afecta culoarea sau gustul Coca-Cola. Angajamentul nostru de a furniza produse de cea mai înaltă calitate şi la cele mai înalte standarde de siguranţă alimentară rămâne principala noastră prioritate. Vom continua să ne bazăm pe cercetări ştiinţifice reale şi nepărtinitoare, pentru a ne asigura că produsele noastre sunt sigure”, se mai spune în declaraţia companiei.

Sursa: Medical Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Care este orașul european „campion la mâncare”?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Marte nu mai este o prioritate pentru SUA. Unde vrea să ajungă Donald Trump mai întâi de toate?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Unde este cel mai lung drum drept din Europa și cine l-a construit?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Românii și preferințele culinare: Care oraș din România este „capitala șaormei”?
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Cum și-a salvat Pământul apa de la distrugere totală în urmă cu 4,6 miliarde de ani
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Evenimentele care au construit România: cum reținem istoria fără să o transformăm într-o listă de date
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Sonda MAVEN se rotește neputincioasă după ce s-a pierdut contactul
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Controversele din spatele unei legende științifice. Louis Pasteur: ce ne spun caietele sale secrete despre etica științei
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Electrocasnicele obișnuite emit particule nocive în cantități uriașe, arată un studiu
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Mimica facială prezice alegerile oamenilor, arată un nou studiu
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?