Home » D:News » Un sarcofag roman a fost descoperit în complexul arheologic Porolissum, o fostă tabără militară din timpul războaielor daco-romane ale lui Traian

Un sarcofag roman a fost descoperit în complexul arheologic Porolissum, o fostă tabără militară din timpul războaielor daco-romane ale lui Traian

Un sarcofag roman a fost descoperit în complexul arheologic Porolissum, o fostă tabără militară din timpul războaielor daco-romane ale lui Traian
Publicat: 28.07.2015
Un sarcofag roman din calcar a fost descoperit recent în complexul arheologic Porolissum din judeţul Sălaj, acesta reprezentând, potrivit arheologilor, o descoperire deosebită şi insolită cu atât mai mult cu cât nu a fost găsit în necropolele din preajma castrului roman, ci în zona sacră.

Sarcofagul a fost descoperit întâmplător, cu prilejul lucrărilor din cadrul proiectului de restaurare iniţiat de Consiliul Judetean Sălaj şi are două părţi – un capac şi corpul propriu zis, ambele din calcar, cu o greutate considerabilă dar fără ornamente, cu excepţia modelului sculptat pe capac, unul, de altfel, des întâlnit în epoca romană.

Primele cercetări ale arheologilor de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău au scos în evidenţă că sarcofagul a fost jefuit încă din antichitate, prezentând o gaură de mari dimensiuni pe una din laturile capacului, până în prezent nefiind descoperite obiecte, ci doar fragmente din scheletul persoanei îngropate în el.

„Din păcate este vorba de un mormânt jefuit. Au cioplit o gară în capac, prin care a intrat cineva de mici dimensiuni sau poate să le ajungă mâna să caute prin mormânt. A fost descoperit întamplător în zona sacră, cu prilejul lucrărilor din cadrul proiectului de restaurare iniţiat de Consiliul Judeţean Sălaj. Majoritatea sarcofagelor sunt jefuite. Este primul astfel de sarcofag descoperit aici. În necropola de pe Dealului Osoiului, care a fost deja cercetată, sunt morminte de incineraţie, în care cenuşa defunctului era depusă într-o incintă circulară, în mijlocul căreia era săpată o groapă, deasupra căreia se putea ridica un monument. Încă nu ştim de ce sarcofagul a ajuns aici, dar cu siguranţă persoana îngropată în el era una importantă. După primele fragmente de oase descoperite, se pare că este vorba de un copil, un tânăr, sau o femeie”, afirmă arheologul Horea Pop.

Potrivit acestuia, după cercetarea sarcofagului, acesta ar putea fi pus în valoare prin expunerea lui chiar în cadrul complexului arheologic, pentru că greutate şi mărimea lui nu permit prezenţa în una din secţiile din Zalău ale Muzeului Judeţean.

„Deşi a fost jefuit încă din antichitate, sarcofagul din calcar cioplit reprezintă o descoperire deosebită şi insolită”, a conchis sursa citată.

Rezervaţia arheologică Porolissum este unul dintre cele mai mari şi bine păstrate situri arheologice din România. Acest centru militar de graniţă a fost stabilit în anul 106, de împăratul roman Traian, pentru a apăra trecerea principală dinspre Munţii Carpaţi (Meseş) spre Dacia Porolissensis. După câteva zeci de ani, Porolissum a evoluat într-un important centru comercial, care facilita schimburile dintre romani şi barbari, continuând să prospere vreme de aproape un mileniu după retragerea romană din Dacia, din anul 271.

Sursă: Agerpres

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase