Home » D:News » ZECE dintre cele mai populare cocktailuri din lume

ZECE dintre cele mai populare cocktailuri din lume

ZECE dintre cele mai populare cocktailuri din lume
Publicat: 29.08.2015
Cocktailuri sunt cele mai căutate băuturi în cluburi sau restaurante în întreaga lume. Indiferent de anotimp sau continent, acestea sunt soluţii excelente pentru o bună dispoziţie în diferite împrejurări.

 Au devenit licori din ce în ce mai rafinate, însă curiozitatea de a gusta un cocteil a rămas aceeaşi. Fie că vorbim de sofisticatul Apple Martini sau de spirtosul Long Island Ice Tea, barmanii au listele lor cu cocteiluri pentru a satisface toate gusturile clienţilor.

Portalul therichest.com a selectat zece cocteiluri dintre cele mai des întâlnite în barurile din întreaga lume, care reuşesc să reziste concurenţei acerbe a diferitelor sortimente de vin sau chiar de bere.

Apple Martini — sau pe scurt ‘Appletini’ este unul dintre cele mai populare cocteiluri, oferind o perspectivă aparte paharului clasic de martini sec. Cu vodkă în loc de gin ca ingredient de bază şi rachiu de mere pentru a-i da un parfum puternic, Appletini nu este definitivat decât după ce se adaugă un suc natural de lămâie şi o bucată de măr. Este băutura favorită a jurnalistului american Conan O’Brien, gazda showului Conan de la TBS.

Long Island Ice Tea — un amestec interesant de rom, vodkă, tequila, gin şi triplu sec (un lichior foarte puternic ce conţine curacao, coajă de portocală), aromate apoi cu merişor, suc de lămâie şi cola. O versiune mai veche a acestui cocteil ar fi apărut în 1920 în comunitatea Long Island din Tennessee, iar versiunea mai nouă, modificată şi ea ulterior, ar fi din 1972 când a fost inventată de un barman în timpul unui concurs într-un bar din Long Island, New York.

Californication este un cocteil asemănător cu Long Island Ice Tea, însă mixul de băuturi spirtoase (rom, vodkă, tequila şi gin) este parfumat cu lichior de portocale, suc de lămâie şi suc de portocale. Deşi este puternic, oferă un evantai de arome dulci şi la final se adaugă o felie de portocală.

Pina Colada — un cocteil clasic tropical cu rom, lapte de nucă de cocos, suc de mere —este băutura favorită a celor care vor ceva exotic, răcoritor şi nu foarte puternic. Rădăcinile acestei băuturi s-ar afla în Puerto Rico, unde a fost considerată multă vreme drept băutură naţională. Versiunea actuală a fost inventată în 1952 în barul hotelului Caribe Hilton din San Juan.

Margarita este poate cel mai popular cocteil din Statele Unite ale Americii, care foloseşte ca ingredient de bază tequila. Peste tequila se adaugă triplu sec, suc de lămâie verde şi cuburi de gheaţă. Este servit în pahare ai căror pereţi interiori sunt frecaţi cu lămâie verde şi apoi se pune sare. Cu toate că au fost dezbateri aprinse asupra locului de origine al acestui cocteil, această băutură ar fi apărut undeva între Tijuana şi Ensenada. Ea continuă să fie extrem de populară în regiuni din Mexic, la San Diego şi în California.

Caipirinha — băutură naţională în Brazilia, cu cachaca (alcool din trestie de zahăr) sau rom alb, zahăr brun şi suc de lămîie verde. ‘Caipira’ înseamnă persoană din zonele rurale ale Braziliei, care iubeşte tradiţionalul, departe de modernitate şi tot ce înseamnă viaţă sofisticată. ‘Caipirinha’ este servită în restaurante, baruri, cluburi şi în casele oamenilor, câştigând rapid popularitate.

Mint Julep — băutura oficială a întrecerii hipice Kentucky Derby, cu whiskey Bourbon, puţină apă, zahăr granulat, gheaţă tocată şi mentă proaspătă din belşug.

Mai Tai — cocteil polinezian cu o savoare tropicală specifică zonei de vest a Statelor Unite, reprezintă un mix interesant de rom alb şi rom negru, curacao orange, sirop de migdale cu flori de portocală, suc de lămâie verde, totul fiind scăldat în cuburi de gheaţă.

Mojito — poate cel mai cunoscut cocteil în întreaga lume, cu rom alb, mentă, suc de lămâie, apă minerală. Unul din secretele obţinerii unui Mojito parfumat constă în strivirea mentei (nu tăiată fâşii şi nici tocată) înainte de a fi pusă în amestec pentru a-şi păstra savoarea şi pentru a genera acel suc interior al plantei. Ernest Hemingway dezvoltase un gust aparte pentru această băutură cu adevărat răcoritoare.

Cosmopolitan — poate cel mai modern cocktail, cu o popularitate câştigată în ultimele două-trei decenii, oferă un mix puternic de vodkă, triplu sec, suc de lămâie verde, suc de merişor. Unii plasează originea acestei băuturi în jurul anului 1975, în Minneapolis, însă, denumită prescurtat ‘Cosmo’, băutura a explodat în popularitate în anii ’90, în urma menţiunilor repetate în filmul ‘Sex and the City’. Pentru a obţine un adevărat ‘Cosmo’, sucul de merişor trebuie să fie de cea mai bună calitate, iar triplul sec să fie neapărat produs de Cointreau, din vestita zonă Saint-Barthélemy-d’Anjou (vestul Franţei).

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase