Home » D:News » Elementul nociv din reclame care ar putea stimula epidemia de obezitate

Elementul nociv din reclame care ar putea stimula epidemia de obezitate

Elementul nociv din reclame care ar putea stimula epidemia de obezitate
Publicat: 12.12.2015
Folosirea în reclame şi campanii publicitare a modelelor supraponderale ar putea să stimuleze epidemia de obezitate, potrivit unui nou studiu ştiinţific, informează dailymail.co.uk.

Noul studiu, realizat de cercetători în afaceri şi marketing, sugerează faptul că folosirea în reclame a imaginilor cu modele supraponderale „încurajează ideea că obezitatea este acceptabilă”.

Pe de altă parte, folosirea în campanii promoţionale a imaginilor cu modele subponderale sau „perfecte” din punct de vedere estetic are la rândul ei efecte dăunătoare asupra stilului de viaţă şi comportamentului alimentar al publicului larg.

Brent McFerran, cercetător la Universitatea Simon Fraser din Canada, coautor al studiului, a explicat: „Deşi studiul acesta demonstrează că acceptarea trupurilor supraponderale este asociată cu consecinţe negative, analizele arată şi că ruşinea sau stigmatizarea acestor trupuri nu reuşeşte să amelioreze motivaţia acelor persoane de a slăbi”.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii canadieni au realizat cinci experiemente, pentru a identifica felurile în care oamenii reacţionează la o serie de indicii care par să sugereze că obezitatea este acceptabilă.

În fiecare prezentare, subiecţii manifestau o intenţie sporită sau prezentau un consum efectiv de alimente nesănătoase, alături de o motivaţie redusă de a adopta un stil de viaţă sănătos.

Acţiunile lor erau determinate de „credinţa tot mai puternică în faptul că obezitatea a devenit tot mai mult acceptată din punct de vedere social”, afirmă oamenii de ştiinţă.

Autorii studiului sugerează că eforturile depuse pentru a creşte gradul de acceptare a obezităţii generează la rândul lor tot mai multe gânduri în minţile persoanelor supraponderale şi obeze care au legătură cu aspectul lor fizic şi care determină ulterior o anumită stare de „anxietate corporală”.

În mod ironic, este exact opusul obiectivelor pe care încearcă să le atingă acele reclame şi campanii promoţionale.

Autorii studiului spun că descoperirea lor ar putea avea implicaţii importante atât asupra autorilor de politici în domeniul sănătăţii publice, cât şi asupra creatorilor de reclame.

Studiul a fost publicat în Journal of Public Policy and Marketing, o revistă editată de American Marketing Association.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase