Home » D:News » Boala care nu doare, dar te ucide în mai puţin de un an. ”E dramatic să vezi oameni care până ieri erau sănătoşi, iar peste câteva luni nu mai sunt”

Boala care nu doare, dar te ucide în mai puţin de un an. ”E dramatic să vezi oameni care până ieri erau sănătoşi, iar peste câteva luni nu mai sunt”

Boala care nu doare, dar te ucide în mai puţin de un an. ”E dramatic să vezi oameni care până ieri erau sănătoşi, iar peste câteva luni nu mai sunt”
Publicat: 25.07.2016
Sub acţiunea razelor ultraviolete, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur.

Melanomul, cea mai agresivă formă de cancer, îşi are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Sub acţiunea razelor ultraviolete, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur. Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) îşi pierd viaţa în primul an de la diagnostic Din fericire, melanomul poate fi vindecat, dacă este depistat şi tratat în stadiile incipiente, când este localizat doar în stratul superficial al pielii. În stadiile avansate, melanomul se poate răspândi sau metastaza pe cale hematogenă (prin sânge) sau limfatică (prin limfă)”, spune pentru Gândul medicul dermatolog Lucian Russu de la clinica Bioderma.

Gândul: Câţi români suferă astăzi de această boala? De ce credeţi că numărul cazurilor a crescut în ultimii ani?

Dr. Lucian Russu: Numărul exact al cazurilor nu se cunoaşte, întrucât nu avem un registru naţional pentru cancerul de piele. Ultimele date furnizate de Globocan 2012 indică o incidenţă a melanomului de 4,5 cazuri la 100.000 de locuitori. În recenta campanie realizată de Unitatea Mobilă de Dermatoscopie în Parcul Tineretului am identificat, în doar şapte zile, 22 de suspiciuni de melanom, 48 de cazuri de alte cancere de piele şi 300 de displazii, adică aluniţe cu risc de transformare în leziuni maligne. Fără un program de screening, numărul cazurilor continuă să crească fulminant. Acest lucru ne face să credem că există, în jurul nostru, mai multe cazuri de cancer de piele decât ne-am putea imagina! Înmulţirea cazurilor de cancer de piele are legătură cu stilul de viaţă, cu expunerea prelungită la soare fără o protecţie solară corespunzătoare, dar şi creşterii acurateţei metodelor de diagnosticare, care ne ajută să depistăm mai multe cazuri de cancer de piele ca niciodată.

Care a fost cel mai grav caz pe care l-aţi întâlnit?

Toate cazurile de melanom sunt grave şi dramatice, întrucât depistate tardiv, rata de supravieţuire este foarte mică. Melanomul este un cancer care nu doare, nu provoacă stări de rău decât atunci când este avansat, de aceea şansele la viaţă sunt mici. Este dramatic să vezi oameni care până ieri erau sănătoşi, pe picioarele lor, iar peste câteva luni nu mai sunt. Este vorba, în general, de oameni tineri, între 35 şi 55 de ani, oameni activi, cu familii.

Citeşte continuarea pe: Gândul

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase