Home » Istorie » După 20 de ani de excavări, arheologii anunţă o descoperire epocală: acest schelet vechi de 3,6 milioane de ani este cea mai completă fosilă din istorie a unui strămoş al omului

După 20 de ani de excavări, arheologii anunţă o descoperire epocală: acest schelet vechi de 3,6 milioane de ani este cea mai completă fosilă din istorie a unui strămoş al omului

Publicat: 08.12.2017
După 20 de ani de excavări atente, unul dintre cele mai complete schelete ale unui strămoş al omului a fost dezvăluit.

Scheletul aparţine genului Australopithec şi are 3,67 de milioane de ani vechime. Science Alert notează că este unul dintre cele mai complete schelete ale unui hominid mai vechi de 1,5 ani, fiind şi cel mai vechi descoperit în Africa de Sud. Acesta a fost denumit „Little Foot” (”Picioruş”) deoarece descoperirea a început cu rămăşiţe ale oaselor piciorului. 

”Este una dintre cele mai remarcabile fosile descoperite în istoria originii umane şi este o onoare faptul că l-am putut prezenta publicului,” a declarat Ron Clarke din cadrul Universităţii Witwatersrand din Johannesburg, care a început săpăturile acum 20 de ani.

Picioruş nu este cel mai vechi schelet al unui hominid descoperit, dar este mult mai complet decât sceheltul lui Ardi descoperit în Etiopia şi care are o vechime de 4,4 milioane de ani. Specialiştii se aşteaptă ca Picioruş să furnizeze o serie de informaţii preţioase despre Australopitheci, modul în care aceştia migrau, dar şi cum arătau. 

”Picioruş” în sit / Credit: University of the Witwatersrand

Izotopii analizaţi ai smaţului dentar fosilizat pot oferi şi informaţii cu privire la mediul în care a trăit şi hrana pe care a consumat-o. 

Scheletul are o lungime de 135 de centimetri şi a aprţinut unei femei, având în vedere structura pelvisului, dinţilor şi feţei. Prezenţa sa în zona descoperită sugerează că hominizii au migrat către zone îndepărtate ale Africii. 

Picioarele acesteia erau mult mai lungi decât braţele, ceea ce sugerează că era mult mai apropiată din punct de vedere evoluţionar de oameni decât de maimuţe. Era bibedă şi probabil trăia în copaci. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase