Home » D:News » Braga, băutura energizantă folosită de soldaţii otomani în trecut, este produsă de o familie din Galaţi: „Reţeta o păstrăm cu sfinţenie de sute de ani”

Braga, băutura energizantă folosită de soldaţii otomani în trecut, este produsă de o familie din Galaţi: „Reţeta o păstrăm cu sfinţenie de sute de ani”

Publicat: 22.05.2018
Doi soţi din Galaţi, el turc şi ea româncă, produc bragă, o băutură pe care o consumau odinioară soldaţii otomani. Reţeta este veche de sute de ani şi este identică cu cea folosită în Imperiul Otoman ca energizant, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Turcul Ismail şi soţia sa Mariana au deschis afacerea cu bragă în urmă cu cinci ani într-un laborator micuţ la ieşirea din Galaţi. Reţeta de bragă este secretă şi a fost moştenită de Ismail de la strămoşii săi, producătorul spunând că băutura era folosită pe vremuri pentru a da energie soldaţilor.

„Sunt de origine turcă, dar din bunici, străbunici născuţi în România, care au făcut şi ei bragă. Reţeta o păstrăm cu sfinţenie de sute de ani. Braga o preparăm în două sortimente: dulce, dar şi uşor fermentată, cu gust dulce-acrişor. Ea este făcută din făină neagră şi făină de porumb sau mălai. Este îndulcită cu zahăr şi apoi parcurge mai multe etape: etapa de fierbere, pe urmă urmează etapa de batere, tot ce a fiert se trece prin nişte filtre, se îndulceşte, se pune în sticle şi se scoate la vânzare. Braga este perla noastră. În perioada Imperiului Otoman, braga era folosită pentru a energiza şi vitaminiza soldaţii. Ea conţine proteine, glucide şi tot grupul vitaminelor B, conţine şi acid lactic foarte bun pentru sănătatea omului”, a povestit producătorul de bragă, Ismail Dilaver.

Înainte de a deschide afacerea, cei doi soţi s-au lovit de numeroase piedici, mai ales că nu prea găseau utilaje. Astfel, deşi au dorit să producă bragă imediat după Revoluţie, visul familiei s-a împlinit în anul 2013.

Pentru galerie foto şi continuarea articolului accesaţi Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase