Home » D:News » O centrală nucleară în schimbul arsenalului atomic: oferta propusă de Rusia Coreei de Nord?

O centrală nucleară în schimbul arsenalului atomic: oferta propusă de Rusia Coreei de Nord?

O centrală nucleară în schimbul arsenalului atomic: oferta propusă de Rusia Coreei de Nord?
Publicat: 01.02.2019
Conform presei din Statele Unite, Rusia ar fi propus Coreei de Nord să renunţe la arsenalul atomic în schimbul unui centrale nucleare, pentru a rezolva criza din extremul orient al Asiei.
Conform publicaţiei The Washington Post, autorităţile ruse ar fi făcut această propunere în toamna anului trecut, dar analiştii sunt sceptici în ceea ce priveşte şansa de succes a acestei strategii.
 
Sursele citate de cotidianul american au transmis că Moscova a dorit să se ocupe de operarea centralei nucleare, iar toate deşeurile radioactive să fie transferate înapoi în Rusia. Astfel, Coreea de Nord, are probleme în acoperirea necesarului de energie, ar beneficia de o astfel de instalaţie, dar nu ar putea să se folosească de aceasta pentru a produce arme atomice, scrie Mediafax.
 
„Ruşii sunt foarte oportunişti când e vorba de Coreea de Nord, şi nu este prima dată când urmăresc o miză energetică în Coreea”, a declarat Victor Cha, fost oficial de la Casa Albă, care anul trecut a fost luat în calcul ca un candidat pentru funcţia de ambasador al SUA în Coreea de Sud.
 
Rusia, care aparent vrea să-şi sporească implicarea în negocierile de pace din Peninsula Coreea, a încercat în mai multe rânduri să-l convingă pe Kim Jong-Un să facă o vizită la Moscova, dar până acum, acesta a refuzat propunerea.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase