Home » D:News » Anomaliile climatice – adevar sau diversiune?

Anomaliile climatice – adevar sau diversiune?

Anomaliile climatice – adevar sau diversiune?
Publicat: 18.11.2008
Diferentele majore de temperatura inregistrate la nivel global i-au ingrijorat pana si pe specialistii NASA, cei care au decis sa traga un semnal de alarma asupra anomaliilor climatice care deja au loc pe Terra. Acestia s-au vazut, insa, pusi in fata unui fapt cu totul si cu totul neobisnuit, anunta TheTelegraph.

Dr. James Hanesn, unul dintre membrii diviziei NASA, Goddard Institute for Space Studies (GISS), a anuntat printr-un comunicat oficial ca luna octombrie a acestui an a fost cea mai calda din toata istoria inregistrarilor meteorologice. Si cu toate acestea, zone intinse ale planetei au fost rascolite de puternice furtuni de zapada. Din Statele Unite ale Americii pana in China si din Alpi pana in Noua Zeelanda, sezonul rece a pornit cu o intensitate neobisnuita. Agentia oficiala de presa a Chinei a anuntat ca Tibetul s-a confruntat cu „cea mai puternica furtuna de zapada inregistrata vreodata”. In acelasi timp, Statele Unite au anuntat doborarea recordurilor de temperaturi scazute in peste 115 locatii de pe continentul nord-american.

Cum se explica, totusi, aceste anomalii? Rapoartele GISS arata temperaturi cu pana la 10 grade mai mari decat ar fi fost normal, cu precadere in Rusia, dar in momentul in care mai multi specialisti au incercat sa analizeze datele au observat un fapt neobisnuit. Friguroasa luna octombrie fusese atat de „calda” pentru GISS din simplul fapt ca rapoartele intocmite vizau luna august si fusesera reluate, in mod ciudat, si pentru lunile septembrie si octombrie.

Daca Dr. Hansen se apara, spunand ca studiile sale sunt corecte, contestatarii il acuza de lansarea unor zvonuri in masura sa alarmeze populatia, zvonuri fara acoperire reala. Recent, purtatorul de cuvant al GISS a anuntat ca „este posibil ca datele referitoare la Rusia sa fi fost eronate, atata vreme cat informatiile primite nu pot fi verificate in totalitate”. Deocamdata, investigatiile sunt in plina desfasurare. Pana la rezolvarea cazului si a aflarea celor care au dezinformat, Terra se pregateste pentru un nou val de recorduri negative ale temperaturilor.

Sursa:TheTelegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase