Home » D:News » Barbatii sunt pe cale de disparitie

Barbatii sunt pe cale de disparitie

Barbatii sunt pe cale de disparitie
Publicat: 22.05.2009
Conform declaratiilor profesorului britanic Jennifer Graves de la Universitatea Nationala din Canberra, Australia, barbatii se afla pe drumul extinctiei, pe masura ce genele lor se atrofiaza si dispar treptat.

Specialista in cercetarea cromozomilor sexuali, Graves sustine ca cei masculini, de tip Y, sunt pe moarte si ar putea disparea cu totul in urmatoarele cinci milioane de ani. Totusi, cercetatoarea crede ca barbatii ar putea urma calea unui tip de rozatoare ce reusesc sa se reproduca in continuare desi nu mai dispun de genele vitale producerii cromozomului de tip Y.

“Cu 300 de milioane de ani in urma, cromozomul Y era alcatuit din aproximativ 1.400 de gene, iar astazi i-au ramas numai 45. La o asemenea rata de scadere, vom ramane fara genele cromozomului Y in aproximativ cinci milioane de ani”, sustine cercetatoarea. Cromozomul masculin Y dispune de o gena care activeaza dezvoltarea testiculelor si elibereaza hormoni masculini pentru a determina barbatia. Nu se stie ce se va intampla atunci cand cromozomul Y va fi disparut cu totul.

“Vestea buna este ca nici anumite specii de rozatoare – cartitele din estul Europei si soarecii de camp din Japonia spre exemplu – nu dispun de cromozomul Y si nici de vreo gena capabila sa-l produca. Cu toate acestea, exista numerosi masculi sanatosi ai ambelor specii, ceea ce inseamna ca o alta gena a putut prelua aceasta sarcina si am vrea sa o identificam cu exactitate”, a mai adaugat profesoarea Jennifer Graves de la Universitatea Nationala din Canberra, Australia.

 

Sursa: The Telegraph

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase