Home » D:News » Durerea de cap – boala profesionala a astronautilor

Durerea de cap – boala profesionala a astronautilor

Durerea de cap – boala profesionala a astronautilor
Publicat: 03.06.2009
Un studiu recent a aratat ca aproximativ doua treimi dintre astronautii chestionati au suferit, in cursul misiunilor, de dureri de cap, desi pe Pamant nu aveau asemenea probleme.

Desi aceste tulburari sunt cunoscute specialistilor, intrucat multi dintre participantii la programul Apollo au avut asemenea probleme, se considera pana acum ca durerile de cap sunt numai un simptom al raului de miscare, determinat de alterarea sistemelor de orientare ale organismului in conditiile  lipsei de gravitatie.
 
Din cei 17 astronauti chestionati de cercetatorii olandezi care au realizat studiul, 12 au declarat ca au suferit de dureri de cap, care insa nu erau asociate cu alte simptome ale raului de miscare, precum ameteli, greata si varsaturi. Durerea de cap “spatiala” pare sa fie, astfel, o afectiune de sine statatoare, a carei cauza, considera cercetatorii, ar putea fi microgravitatia. Aceasta provoaca scaderea nivelului de oxigen la nivelul creierului (ceea ce poate declansa durerea de cap) sau poate afecta circulatia fluidelor la nivel capului, marind astfel presiunea intracraniana, o alta posibila cauza a aparitiei durerilor.

Autorii studiului cred ca numarul celor care s-au confruntat in spatiu cu asemenea probleme ar putea fi mult mai mare, deoarece astronautii ezita adesea sa se planga de toate afectiunile fizice aparute in timpul misiunilor.

Sursa: BBC News

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase