Home » D:News » Aceasta este cea mai veche harta a lumii

Aceasta este cea mai veche harta a lumii

Publicat: 07.08.2009
Are o vechime de 13.660 de ani, si a fost realizata de reprezentanti ai culturii magdaleniene de pe teritoriul de azi al Spaniei. Cercetatorii nu se sfiesc sa foloseasca cuvinte mari si spun ca harta, alaturi de pestera in care a fost descoperita, vor intra in legenda dupa aceasta descoperire de senzatie.

O echipa condusa de Pilar Utrilla, arheolog la Universitatea din Zaragoza, a descoperit bizara roca inca din 1994. A fost nevoie, insa, de 15 ani pentru ca specialistii sa poata descifra toate semnele care o impanzeau. Pe piatra apar reprezentari ale unor inaltimi, rauri, trecatori sau chiar pesteri. Se pare ca autorii preistorici ai hartii au dorit sa isi noteze caile de acces catre locurile propice vanatorii si catre pesterile de acces in care se puteau adaposti. Pe piatra apar siluete evidente ale unor caprioare, cerbi sau antilope.

„Toate imaginile adunate reprezinta o harta elaborata ce are in centru pestera celor care au desenat harta. Ea poate reprezenta schita unei viitoare vanatori sau a unei care a avut deja loc”, sustin arheologii spanioli. Harta preistorica a fost descoperita in pestera Abauntz Lamizulo, o grota despre care se credea in trecut ca este casa „lamiilor”, creaturi mitologice cu trup de femeie si picioare de pasare.

Nu toti sunt insa de acord cu ipoteza cercetatorilor din Spania. „Este o teorie curajoasa, dar este putin credibil ca vanatorii sa fi avut nevoie de harti pentru a ajunge la vanat. Ei cunoasteau in detaliu fiecare zona din jurul pesterii lor, incluzand aici locatia unor copaci, a unor flori sau a turmelor de animale. O harta nu ar fi reprezentat deloc o cerinta pentru un astfel de vanator-culegator magdalenian”, afirma Jill Cook, cercetator in cadrul British Museum.

Cea mai veche harta recunoscuta de istorici a fost realizata in anul 600 i.Hr., in Babilon. Ea a fost realizata pe placute de lut si a fost descoperita in Sippar, oras din sudul Irakului.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase