Prima pagină D:News

Originile fricii au fost dezvaluite

11.26.2009 | ● Vizualizări: 1523
Originile fricii au fost dezvaluite     frica, creier, comportament, anxietate + zoom
Galerie foto (1)

Circuitele cerebrale ale fricii au evoluat din mecanismul de aparare al omului in fata riscului de sufocare, adaptat ulterior sa faca fata si altor pericole.

Potrivit cercetatorilor americani, amigdala, zona cerebrala undeiau nastere senzatia de frica si episoadele de panica, este dotatacu senzori chimici deosebit de sensibili la nivelul de aciditatedin creier, la randul lui legat de excesul de bioxid de carbon; laacesta respectivii senzori reactioneaza, evocand un comportament deteroare si fuga.

"Amigdala este considerata un element central al circuitelorcerebrale ale fricii, dar acum realizam ca nu este doar o partedintr-un circuit, ci si un senzor", a precizat John Wemmie de laUniversitatea Iowa, care impreuna cu Michael Welsh semneaza unarticol pe aceasta tema in revista de specialitate Cell.

In opinia lui Welsh, este foarte interesant ca evolutia a plasat unsenzor de aciditate in acest circuit al sistemului nervos central.Circuitul in chestiune se gaseste in amigdala, iar aceasta este ostructura care stimuleaza sistemul nervos simpatic in vederea unuicomportament gen "lupta sau fugi", fiind corelat altor ariicerebrale implicate in reactia la eventuale pericole.

Studiul cercetatorilor americani a furnizat si o explicatiemoleculara a modului in care cresterea concentratiilor de bioxid decarbon in creier solicita o senzatie de frica intensa, furnizand unpunct de referinta pentru analizarea bazelor biochimice aledereglarilor de anxietate si atacurilor de panica.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: