Prima pagină D:News

Incalzirea globala ne forteaza sa apelam la uraniu?

12.14.2009 | ● Vizualizări: 121
Incalzirea globala ne forteaza sa apelam la uraniu?      incalzire globala, uraniu, centrala atomica, greenpeace, combustibil + zoom
Galerie foto (1)

Uraniul, mineralul radioactiv alb-argintiu care alimenteaza reactoarele nucleare, este din nou in atentia cercetatorilor datorita nevoii urgente de energie, in conditiile in care tot mai multe tari sunt ingrijorate de incidenta combustibililor fosili si rata emisiilor de carbon.

Liderii mondiali reuniti la Copenhaga in cadrul ultimelorconsfatuiri pe marginea crizei incalzirii globale, si-au indreptatatentia spre centralele nucleare pe care le considera singuraalternativa viabila in fata de clasicii combustibili fosili.

Cursa uraniului prinde mari proportii odata cu nevoia crescuta deelectricitate reclamata de tari aflate in plin avant economicprecum India si China.

" In privinta acestor doua mari puteri mondiale, estimam ca Indiasi China, au nevoie pana in anul 2030 de o cantitate de circa 12trilioane kilowati pe ora", afirma Ian Parkinson, analist in cadrulCIBC. Pe de alta parte, noile intentii s-au lovit de protesteleecologistilor.

"Promovarea energiei nucleare drept raspunsul potrivit datincalzirii globale este o diversiune si o tergiversare periculoasade la adevaratele probleme, precum si o eschivare mizerabila infata adoptarii tehnologiilor alternative alaturi de programele dedezvoltare durabile. In plus, centralele nucleare sunt de domeniulcosului de gunoi al ,istoriei, nemaimentionand ca pot deveni foarteusor tinte pentru teroristi si surse de deseuri radioactive"declara organizatia Greenpeace intr-un raport trimis presei.

Sursa: Reuters

CITESTE SI: