Prima pagină D:News

Daca suntem atat de inteligenti, de ce ni se micsoreaza creierele?

01.08.2011 | ● Vizualizări: 374
Daca suntem atat de inteligenti, de ce ni se micsoreaza creierele?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Conform unor noi teorii, creierul uman a inceput sa isi piarda din volum incepand cu Epoca de Piatra.

Afirmatia-bomba vine de la antropologul Universitatii dinWisconsin John Hawks, care, enumerand, in cadrul unei lucrari, olista de schimbari produse asupra scheletului si craniului uman dupa Epoca dePiatra, a adaugat nonsalant ca "de asememenea, este limpede ca sicreierul ni s-a miscorat".

Potrivit cercetatorului, continutul cranian al omului s-a aflatintr-o dezvoltare permanenta vreme de aproximativ doua milioane deani, de-a lungul evolutiei. Dar, la un moment dat, a inceputmanifestarea procesului invers.

Din date propriu-zise reiese ca in ultimii 20.000 de ani, volumulmediu al creierului uman barbatesc s-a diminuat, de la1.500 centrimetri cubi, la 1.350 cc, pierzand un fragment dedimensiunea unei mingi de tenis. Creierul feminin s-a micsorat siel in proportie aproximativ similara.

Iar schimbarea a avut loc indiferent de pozitia geografica - inAsia, Europa, Afrlica, peste tot. Mai mult, daca aceasta rata de"comprimare" isi va mentine evolutia si in urmatorii 20.000 de ani,creierele speciei noastre se vor apropia, ca dimensiune, de celecare caracterizau specia Homo erectus, o ruda care a trait cu ojumatate de milion de ani in urma si care avea un volum cerebral denumai 1.100 cc.

Conform unor teorii, misterul creierului micsorat ar avea caraspuns faptul ca un craniu de mari dimensiuni ar fi fost necesarsupravietuirii in Paleoliticul Superior, perioadacaracterizata de frig si de activitati exterioare caminului. O altaperspectiva sustine ca craniile s-au dezvoltat pentru a se adecvaunei diete bazate pe iepuri, caprioare, vulpi si cai. Prin urmare,pe masura ce hrana noastra a devenit mai usor de cpnsumat, sicapetele noastre s-ar fi oprit din crestere. In plus, se pare ca,pe masura de societati complexe au inceput sa se formeze, creierele"au intrat la apa", deoarece oamenii nu mai aveau nevoie sa fieatat de inteligenti pentru a supravietui.

Sursa: Discovermagazine

Descopera lumea in care traiesti: