Home » Știință » Brânza, asociată cu un risc mai scăzut de demență într-un studiu desfășurat pe 25 de ani

Brânza, asociată cu un risc mai scăzut de demență într-un studiu desfășurat pe 25 de ani

Publicat: 26.12.2025

Unul dintre cele mai delicioase alimente disponibile ar putea aduce un beneficiu neașteptat.

Un nou studiu a descoperit că un consum de 50 de grame sau mai mult de brânză grasă pe zi este corelat cu un risc mai scăzut de a dezvolta demență. Acest lucru include toate brânzeturile cu un conținut de grăsime de peste 20%, precum brie, gouda, cheddar, parmezan și mozzarella.

Studiul amplu, pe termen lung, a monitorizat 27.670 de adulți din Suedia timp de aproximativ 25 de ani.

Rezultatele stabilesc o asociere detectabilă statistic între consumul zilnic de brânză grasă și un risc mai scăzut de demență – deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege mecanismul din spatele acestui fenomen.

„Timp de decenii, dezbaterea dintre dietele bogate în grăsimi versus cele sărace în grăsimi a modelat sfaturile de sănătate, uneori categorisind brânza ca fiind un aliment nesănătos ce trebuie limitat”, spune epidemiologul nutrițional Emily Sonestedt, de la Universitatea Lund din Suedia.

Un beneficiu neașteptat

„Studiul nostru a constatat că unele produse lactate bogate în grăsimi pot, de fapt, să scadă riscul de demență, contestând presupuneri de mult înrădăcinate despre grăsimi și sănătatea creierului.”

Demența este un termen umbrelă pentru mai multe afecțiuni care afectează funcția cognitivă, cum ar fi boala Alzheimer (cea mai comună formă), demența vasculară și demența care poate apărea în boli precum Parkinson. Se estimează că, până în 2050, numărul cazurilor la nivel mondial ar putea ajunge la 153 de milioane, scrie ScienceAlert.

Cercetătorii, conduși de Yufeng Du, au analizat datele din cohorta Malmö Diet and Cancer. Participanții și-au înregistrat dieta folosind jurnale alimentare pe 7 zile, chestionare și interviuri detaliate.

Astfel, s-a stabilit că cei care au consumat brânza grasă au avut un risc de demență cu 13% mai mic față de cei care au mâncat mai puțin de 15 grame pe zi. Nu s-a găsit însă nicio asociere similară pentru brânza slabă, lapte, iaurt sau kefir.

O veste încurajatoare

Untul a arătat rezultate mixte, inclusiv un posibil risc crescut de Alzheimer la un consum ridicat.

Înainte de a consuma brânză în exces, alți cercetători subliniază câteva limitări importante ale studiului.

„Una dintre cele mai mari limitări este faptul că acest consum de brânză a fost înregistrat o singură dată, cu 25 de ani înainte de analiza diagnosticului de demență. Este foarte probabil ca dieta și alți factori de stil de viață să se fi schimbat în acești 25 de ani”, spune Tara Spires-Jones, de la UK Dementia Research Institute.

Deși este o veste încurajatoare, nu este recomandat să ne bazăm pe un singur aliment pentru a ne proteja împotriva demenței. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Neurology.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Spune-mi dacă mănânci brânză ca să-ți spun dacă vei dezvolta demență

Test de cultură generală. Care brânză are microcipuri în coajă?

Brânza poate declanșa coșmaruri sau vise mai intense? Iată ce spune știința!

Brânza delicioasă și „elastică”, produsă fără ajutorul vacilor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase