Prima pagină D:News

Computerul controlat cu puterea gândului a devenit realitate!

04.09.2011 | ● Vizualizări: 455
Computerul controlat cu puterea gândului a devenit realitate!     computer, gand, realitate, calculator, controlat, minte + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii au creat un calculator controlat de gândurile oamenilor, descoperire care ar putea ajuta oamenii care se află în imposibilitatea de a vorbi sau a se mişca.

În testele realizate de oamenii de ştiinţă, voluntarii au fostcapabili să mişte un cursor pe ecran, prin simpla 'pronunţie' aunor cuvinte în minte.

Studiul ar putea ajuta semnificativ pacienţii care şi-au pierdutcapacitatea de a vorbi, sau pe cei care nu se pot mişca şi care semişcă cu ajutorul scaunului cu rotile. De asemenea, aceastătehnologie ar putea revoluţiona industria jocurilor pecalculator.

Doctorul Eric Leuthardt de la Washington University School ofMedicine din St Louis, Missouri, a utilizta o tehnica numităelectrocortiografie (ECoG) pentru a conecta creierul voluntarilorce suferă de epilepsie direct la un calculator. Electrozii eu fostintroduşi prin craniu, până la contactul direct cu creierul, pentrua putea înregistra activitatea electrică a acestuia.

Studiul a fost efectuat pe pacienţi cu vârste cuprinse între 36şi 48 de ani. Semnalele emise de electrozi în timpul testelor aufost adunate şi înregistrate în baza de date a unui calculator.

Experimentul a constat în aşezarea volunatrilor în faţa unuiecran şi mutarea cursorului prin rostirea în gând a unor cuvinteprestabilite. De exemplu, "ah" muta cursorul în partea dreaptă aecranului, "ee" în partea de sus, "oo" în jos şi "eh" în parteastângă.

Toţi voluntarii au reuşit să stăpânească tehnica foarte rapid,fără o pregătire mare în prealabil. Cercetătorii speră ca în viitoracest implant să fie unul permanent, care să permită pacienţilor săcomunice şi chiar să se deplaseze sau să permită unui computer săle citească gândurile.

În ultimii zece ani, oamenii de ştiinţă au dezvoltat o serieimpresionantă de gadget-uri care pot fi controlate cu putereaminţii. De asemenea, tehnologia a fost folosită şi pentru acontrola scaune cu rotile, sau pentru a schimba canaleletelevizorului de la distanţă.

În urmă cu puţin timp, medicii americani au prezentat cea mairecentă versiune a unui braţ bionic ce funcţionează pe bazaimpulsurilor electrice transmise de creier. Cei care folosesc acestbraţ bionic pot să apropie degetul arătător de cel mare şi chiar săridice antebraţul.

Sursa: Daily Mail