Home » D:News » NASA a realizat harta detaliată a pădurilor de pe Terra

NASA a realizat harta detaliată a pădurilor de pe Terra

NASA a realizat harta detaliată a pădurilor de pe Terra
Publicat: 21.02.2012
NASA a creat o hartă care evidenţiază înăţimea pe care o au pădurile pe suprafaţa continentelor. Proiectul îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine rolul pe care îl joacă pădurile în schimbările climatice şi modul în care cum înălţimile lor influenţează habitatele.

Specialiştii au creat harta folosind 2,5 milioane de măsurători realizate cu ajutorul unor sisteme cu lasere. Informaţiile colectate cu ajutorul luminii şi a altimetriei cu laser (LIDAR) au fost adunate în 2005 de NASA.

Cercetătorii au descoperit că, în general, înălţimea pădurilor scade odată cu creşterea altitudinii, pădurile fiind mai înalte în zonele cu latitudine mai mică. O excepţie majoră a fost observată la 40 de grade latitudine sudică, în pădurile tropicale din Australia şi Noua Zeelandă, unde eucalipţii, unele din cei mai înalte plante angiosperme, ajung şi la 40 de metri. Acurateţea hărţii a fost confirmată prin verificarea a aproximativ 70 de păduri din diferite zone ale Terrei.

În general, noile estimări arată că unele păduri au arbori mai înalţi decât s-a estimat iniţial, în special cele din zonele tropicale şi boreale.

„Harta noastră conţine una dintre cele mai bune aprecieri ale înălţimilor pe care le pot atinge arborii. Ea ne poate ajuta să îmbunătăţim eforturile globale de monitorizare a nivelului de carbon. Acest proiect demonstrează potenţialul enorm al tehnologiei LIDAR de a furniza noi informaţii cu privire la starea pădurilor. Cu toate acestea, pentru a monitoriza pădurile şi ecosistemele pe termen lung, va fie nevoie de noi observaţii din satelit”, a declarat Marc Simard, din cadrul centrului Jet Propulsion Laboratory al NASA.

Sursa: NASA

Credit foto: NASA/JPL-Caltech

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase