Home » D:News » Avem cu câteva miliarde de neuroni mai puţin decât se credea

Avem cu câteva miliarde de neuroni mai puţin decât se credea

Avem cu câteva miliarde de neuroni mai puţin decât se credea
Publicat: 02.03.2012
Deşi până acum se estima că oamenii au aproximativ 100 de miliarde de neroni, un nou studiu indică faptul că numărul lor este mai mic cu 14 miliarde.

Cercetarea a fost realizată de dr. Suzana Herculano-Houzel care, nereuşind să afle de unde provine informaţia conform căreia creierul nostru găzduieşte 100 de miliarde de neroni, a decis că este momentul să afle adevărul.

Ea a elaborat un studiu realizat pe creierii a 4 bărbaţi maturi, în vârstă de 50, 51, 54 şi, respectiv, 71 de ani, decedaţi din cauze non-neurologice.

Metoda prin care a fost realizată cercetarea a presupus dizolvarea membranelor celulelor din creier şi crearea unui amestec omogen. Apoi, din această „supă de creier” s-a extras o mostră din care au fost numărate nucleele celulare aparţinând neuronilor. Prin extrapolare, s-a putut calcula numărul total al neuronilor din nivelul creier.

„Am descoperit că, în medie, creierul uman are 86 de miliarde de neuroni. Chiar dacă pare o diferenţă relativ mică faţă de cifrele anterioare, trebuie să ne gândim că un creier de babuin are aproximativ 14 miliarde neuroni şi aşa ne putem da seama de importanţa descoperirii”, a declarat Suzana Herculano-Houzel, care lucrează în cadrul Universităţii Federale din Rio de Janeiro, Brazilia.

Specialistul subliniază că primatele au un model standard de creier, doar că oamenii au un număr uriaş de celule nervoase, comparativ cu restul speciilor.

Sursa: The Guardian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase