Home » Știință » Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb

Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb

Credit foto: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (AURA/STScI), ESA/Webb, CSA, K. Misselt, M. Zamani (ESA/Webb)
Publicat: 01.05.2024

Telescopul Spațial James Webb de la NASA a surprins în detalii incredibile Nebuloasa Cap de Cal, unul dintre cele mai spectaculoase corpuri cerești de pe cerul Pământului.

Cel mai puternic telescop lansat vreodată pe orbita planetei noastre a observat detalii neștiute ale Nebuloasei Cap de Cal, numită și Barnard 33. Noile imagini arată valuri tulburi de gaze ce se ridică din partea de vest a Orion B, un nor molecular în care se formează stele, aflat la 1.300 de ani-lumină de Pământ în constelația Orion.

Nebuloasa Cap de Cal este un nor colapsat de gaz rece și dense care este iluminat de o stea tânără și fierbinte. Structura în formă de cal a fost creată în urma gazului mai ușor care a fost erodat. Astfel, în urmă a rămas o coloană de gaz și praf care este mai greu de erodat.

Un perete gros de gaz și praf cu stele și galaxii

Asta nu va rezista la nesfârșit, iar oamenii de știință estimează că această coloană de materie densă va dispărea în următoarele 5 milioane de ani, potrivit Space.com.

Instrumentul Near-InfraRed Camera (NIRCam) de la bordul Telescopului Webb a surprins de aproape o mică regiune din Nebuloasa Cap de Cal și a dezvăluit un perete gros de gaz și praf cu stele și galaxii. Cealaltă cameră principală a lui Webb, Mid-Infrared Instrument (MIRI), a surprins o imagine uimitoare cu o parte din nebuloasă.

Ce este Nebuloasa Cap de Cal?

Nebuloasa Cap de Cal este o regiune dominată de fotoni, o zonă din spațiul cosmic în care stelele tinere și masive încălzesc gazul și praful dintre stele. Acești nori reci există printre gazul fierbinte și ionizat din apropierea stelelor nou-născute.

În astfel de zone, aceste stele au un efect asupra chimiei gazului și a prafului, iar totul se datorează emisiilor de lumină în ultraviolete. Regiunile dominate de fotoni se găsesc între stele unde gazul este suficient de dens încât să facă față ionizării dar nu atât de dens încât să permită luminii UV să treacă prin el.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Webb a găsit originile celei mai puternice explozii de după Big Bang

Telescopul Spațial James Webb a studiat o galaxie cu o explozie stelară misterioasă

Telescopul Spațial James Webb a detectat lumină pe o planetă asemănătoare Pământului

Telescoapele Hubble și Webb s-au aliat și au măsurat expansiunea Universului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase