Home » Istorie » Impresionanta colecție de arme de vânătoare pe care a deținut-o Nicolae Ceaușescu

Impresionanta colecție de arme de vânătoare pe care a deținut-o Nicolae Ceaușescu

Impresionanta colecție de arme de vânătoare pe care a deținut-o Nicolae Ceaușescu
Credit foto: Fototeca online a comunismului românesc
Publicat: 30.04.2024

Nicolae Ceaușescu a fost un împătimit vânător, dar nu a prea respectat niciodată vânatul. Împușca tot ce i se ivea în bătaia armei de vânătoare. Nu conta dacă era un pui de animal sau un exemplar de capră neagră, specie aflată pe cale de dispariție.

Vreme de mulți ani a deținut tot felul de recorduri vânătorești. A împușcat enorm de multe animale sălbatice. Dar cu ce arme? Care erau armele pe care le prefera dictatorul?

După Revoluția din 1989 a fost publicat registrul de evidență a trofeelor vânătorești ale lui Nicolae Ceaușescu, depozitate la Scroviştea.

Câte animale sălbatice a împușcat Ceaușescu?

Numărul imens de trofee i-a surprins până și pe pasionații de vânătoare. În registru sunt consemnate următoarele cifre: 426 trofee de cerbi comuni, 385 blănuri de urs montate cu cranii, 20 cranii de urşi, 172 trofee de capre negre (din care 5 exemplare vânate în Iugoslavia), 610 panoplii cu colți de mistreți, 1.265 trofee de cerb lopătar, 81 de căpriori, 78 de mufloni şi 2 trofee de capre de stâncă.

La acestea se mai adaugă o serie de trofee de specii exotice pe care le-a împușcat în străinătate, în special în Africa.

Toate aceste vietăți împușcate de Ceaușescu și consemnate în registru nu reprezintă însă decât o mică parte din animalele vânate de dictator. Ceaușescu a împușcat mult mai mult, iar în registru erau consemnate doar exemplarele ce puteau reprezenta un trofeu. Toate celelalte animale împușcate de Ceaușescu și care nu reprezentau un interes pentru faima de vânător a liderul comunist erau „date uitării”.

Ceaușescu prefera armele de vânătoare renumite

Dar pentru a împușca atât de multe animale, ce arme a folosit dictatorul? Inginerul silvic Vasile Crișan s-a ocupat de organizarea, vreme de mai multe decenii, a partidelor de vânătoare la care a participat Nicolae Ceaușescu. El a căutat și a oferit un răspuns la întrebarea ce arme a folosit dictatorul.

„Pentru a putea obține aceste performanțe `vânătoreşti`, Ceaușescu a trebuit să-și completeze şi arsenalul de arme şi cartușe de vânătoare, că doar era ditamai șeful de partid şi de stat. Astfel că, pe lângă armele moștenite de la predecesorul său, numărul şi calitatea acestora au crescut de la an la an. Şi nu orice fel de arme, ci numai dintre cele furnizate de mărci renumite, unicate sau de serie mică, unele cumpărate pe banii statului, altele primite cadou”, scrie Vasile Crișan în carte „La vânătoare cu Ceaușescu”.

Armurierul lui Ceaușescu

Pentru a afla ce arme a deținut Nicolae Ceaușescu, Vasile Crișan a apelat la ajutorul celui care răspundea de întreținerea „arsenalului” dictatorului.

„Dar ce arme a avut Ceauşescu? Unele dintre ele le văzusem şi eu cu ocazia unor vânători, dar mai mult nu știam. Pentru a putea răspunde cât mai precis la această între- bare, a trebuit să apelez la fostul armurier al lui Ceauşescu, colonelul Ştefan Atanase, nea Fane, cum îi spuneam noi, mare vânător şi specialist în întreținerea acestor arme. Cu amabilitate, mi-a satisfăcut curiozitatea. (…)

Iată care a fost arsenalul de arme de vânătoare ale lui Ceauşescu: 7 arme cu ţevi lise, toate de calibrul 12, dintre care două `Purdey`, una `Holland & Holland`, două arme suedeze, o semiautomată `Remington` şi o semiautomată `Beretta`.

Cu glont avea tot 7 arme, de diverse mărci şi calibre, astfel: 3 `Holland & Holland` calibrul 375 dublu express, o carabină `Mauser` calibru 243 Winchester, o carabină `Mauser` calibru 300 Weterby Magnum, o carabinǎ `Mauser` calibru 300, `Holland & Holland` Magnum şi o semiautomată calibru 375, fabricată în România după modelul `Holland & Holland`.

Toate armele cu ţevi ghintuite aveau montate lunete germane, marca `Zeiss- D`, cu mărimi reglabile. Acestea erau aşa-zisele `arme de serviciu` pe care le folosea în mod curent la vânătoare”, notează Vasile Crișan.

Care erau armele preferate ale lui Nicolae Ceaușescu?

Pe lângă armele prezentate, Ceaușescu mai avea alte 35 de diferite arme de vânătoare. Bineînțeles, avea câteva arme pe care le prefera, în funcție de vânătoarea la care participa.

„Dintre acestea, preferate erau cele două arme `Purdey` cu ţevi lise, pentru vânători cu goană la fazani, şi cele trei arme `Holland & Holland` dublu express, pentru vânătorile cu goană la urși şi mistreți. Carabinele erau folosite mai mult la cerbi, căpriori şi urşi la nadǎ.

În afara armelor de mai sus, Ceaușescu mai avea încă 35 de arme, de diferite tipuri şi calibre, cu ţevi lise, mixte, carabine sau dublu expressuri, unicate, de fabricație specială, ale unor firme de prestigiu mondial din Italia, Germania, Anglia, Suedia, dar şi din fosta Uniune Sovietică, Iugoslavia şi Cehoslovacia.

Toate aceste arme au fost primite cadou de la personalități de seamă din țările respective şi păstrate la locuința lui, ca obiecte de o valoare deosebită, la care ținea foarte mult. Nu le-a folosit niciodată la vânătoare. Erau doar întreținute periodic de personalul pregătit special în acest sens”, mai menționează Vasile Crișan.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Maurer către Ceaușescu: „Unde dracu’ să mai cauți dreptatea asta că nici în pădure nu o găsești!”

Unul dintre cele mai bine păzite secrete înainte de 1989: data reală a naşterii lui Nicolae Ceauşescu

Cum l-a ironizat Maurer pe Ceaușescu în fața liderului german Erich Honecker

Cum s-a „împroprietărit” Nicolae Ceaușescu pe un trofeu de vânătoare

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase