Home » D:News » Goniţi de ape: guvernul din Kiribati caută o nouă casă pentru locuitorii statului

Goniţi de ape: guvernul din Kiribati caută o nouă casă pentru locuitorii statului

Goniţi de ape: guvernul din Kiribati caută o nouă casă pentru locuitorii statului
Publicat: 10.03.2012
Ameninţate de creşterea nivelului apelor mării, oficialităţile statului insular Kiribati, din Oceanul Pacific, se află în negocieri pentru a cumpăra un nou teritoriu în Fiji, unde să se poată strămuta întreaga populaţie.

Anote Tong, preşedintele statului Kiribati, a declarat că poartă discuţii cu guvernul din Fiji pentru a cumpăra un teritoriu de 20 de kilometri pătraţi, unde să-şi găsească adăpost întreaga populaţie.

Unii din cei 32 de atoli de coral, ce alcătuiesc partea terestră a teritoriului Kiribati şi care se întind pe o suprafaţă de 3.496.500 de kilometri pătraţi de ocean, au şi început să fie înghiţiţi de apă. Mare parte din cei 113.000 de locuitori s-au adunat în centrul administrativ, Tarawa, un lanţ de insule formate în jurul unei lagune.

„Este o ultimă soluţie. Nu avem altă cale. Oamenii vor fi nevoiţi să se mute pentru că mareele au ajuns la casele noastre”, a declarat Tong.

Preşedintele republicii a explicat că planul iniţial este acela de a trimite în Fiji un grup de muncitori calificaţi care să se integreze şi să contribuie la economia ţării. Astfel, oamenii vor fi capabili să se integreze treptat şi să îşi găsească un loc de muncă, nu ca refugiaţi, ci ca imigranţi.

Se presupune că terenul vizat de Kiribati face parte din Vanua Levu, a doua insulă ca mărime din Fiji. Între timp, guvernul a lansat un program de educaţie care vizează dezvoltarea competenţelor populaţiei pentru a o face mai activă şi mai capabilă de a se implica în noua societate.

Sursa: The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase