Home » D:News » O metodă simplă prin care să ne prelungim viaţa cu 5-6 ani

O metodă simplă prin care să ne prelungim viaţa cu 5-6 ani

O metodă simplă prin care să ne prelungim viaţa cu 5-6 ani
Publicat: 04.05.2012
Jogging-ul regulat creşte speranţa de viaţă a bărbaţilor cu 6,2 ani şi a femeilor cu 5,6 ani, relevă un nou studiu.

Cercetătorul Peter Schnohr, de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a explicat faptul că cele mai noi analize au demonstrat că două ore şi jumătate de jogging pe săptămână, practicat cu viteze mici sau medii, asigură prelungirea duratei de viaţă.

„Rezultatele cercetării ne-au ajutat să aflăm dacă jogging-ul este sau nu benefic pentru sănătate. Acum, putem spune cu siguranţă că această activitate prelungeşte viaţa. Vestea bună este că nu suntem nevoiţi să depunem mult efort pentru a avea parte de beneficiile jogging-ului”, a declarat cercetătorul.

Studiul The Copenhagen City Heart a început în 1976 şi a fost realizat pe un eşantion de 20.000 de persoane cu vârste între 20 şi 93. Iniţial, rolul său a fost acela de a furniza mai multe informaţii legate de bolile cardiovasculare şi accidentele vasculare cerebrale. De atunci, studiul a dus la publicare a 750 de lucrări, iar cercetătorii l-au extins, incluzând şi observaţii legate de alte boli, precum insuficienţa cardiacă, boli pulmonare, alergii, epilepsie, demenţă, apnee şi boli genetice. În acest fel, oamenii de ştiinţă au urmărit şi analizat modul în care diferite exerciţii fizice ajută la prelungirea vieţii.

În sub-studiul care a vizat analizarea efectelor jogging-ului, mortalitatea a 1.116 bărbaţi şi a 762 femei care practicau acest sport a fost comparată cu cea a voluntarilor care nu făceau astfel de exerciţii fizice. Fiecare practicant de jogging a fost chestionat cu privire la timpul petrecut săptămânal cu această activitate. De asemenea, participanţii s-au autoevaluat cu privire la intensitatea cu care alergau.

Datele au fost prelevate în 4 etape: din 1976 până în 1978, 1981 – 1983, 1991 – 1994, 2001 – 2003. Rezultatele au demonstrat că, în perioada de monitorizare, de maximum 35 de ani, s-au înregistrat 10.158 de decese în rândul indivizilor care nu practicau jogging şi 122 în rândul celor care îl practicau. De asemenea, în rândul celor care făceau jogging periodic s-a constat o diminuare a riscului de deces cu 44%. Mai mult, s-a constat că joggingul prelungeşte durata de viaţă a femeilor cu 5,6 ani şi cu 6,2 ani pe cea a bărbaţilor.

Peter Schnohr susţine că joggingul ne aduce multe beneficii în materie de sănătate. Acest sport ajută la îmbunătăţeşte procesul de oxigenare, funcţiile cardiace, densitatea osoasă, funcţiile imunitare, creşte nivelul sensibilităţii la insulină, micşorează presiunea sangvină, reduce agregarea trombocitelor şi creşte activitatea fibrolitică .

Sursa: EurekAlert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase