Home » D:News » Lipsa somonilor stresează balenele ucigaşe

Lipsa somonilor stresează balenele ucigaşe

Lipsa somonilor stresează balenele ucigaşe
Publicat: 09.06.2012
Un nou studiu demarat de către cercetătorii din cadrul Universităţii din Washington a descoperit că balenele ucigaşe din apele pacifice ale Americii de Nord sunt tot mai stresate din cauza micşorării populaţiilor de somon Chinook, una dintre prăzile lor favorite. Evident, vina o poartă suprapescuitul şi poluarea.

„Refacerea populaţiilor de somon Chinook (Oncorhynchus tshawytscha) este o condiţie capitală pentru balenele ucigaşe (orci) din zonă. Ceilalţi factori perturbatori, precum poluarea sau prezenţa ambarcaţiunilor, nu produc atât de mult stres orcilor precum lipsa prăzilor”, declară cercetătorul Samuel Wasser din cadrul Universităţii din Washington.

Biologii americani au studiat în ultimii trei ani populaţiile de balene ucigaşe care trăiesc în apele de coastă din nord-vestul Statelor Unite. Aceste orci sunt catalogate ca periclitate de către U.S. Fish and Wildlife Service. Clanul cetaceelor în cauză numără aproximativ 89 indivizi şi numărul lor a scăzut cu 20 de procente între anii 1995-2001. Pe timpul verii, somonii Chinook constituie circa 97% din dieta lor.

După ce oamenii de ştiinţă au colectat mostre din fecalele orcilor, au analizat nivelurile hormonilor de stres, precum glucocorticoizii şi hormonii tiroidieni .
Animalele stresate de factori precum zgomotele sau lipsa hranei prezintă niveluri ridicate ale hormonilor glucocorticoizi, iar când ajung să flămânzească la propriu, nivelul hormonilor tiroidieni scade pentru a le încetini metabolismul şi a conserva resursele de energie.

„Informaţiile noastre confirmă că lipsa somonilor este un factor de stres mult mai ridicat pentru balenele ucigaşe decât traficul maritim desfăşurat în apele unde aceste cetacee îşi petrec vara”, susţine şi Katherine Ayres, studentă în cadrul aceleiaşi universităţi.

Pentru salvarea acestei populaţii de orci, conservaţioniştii trebuie să facă eforturi sporite pentru a menţine o prezenţă abundentă a somonilor în regiune.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase