Home » D:News » Rechini bizari, nemaivăzuţi până acum, au fost descoperiţi în Oceanul Indian (GALERIE FOTO)

Rechini bizari, nemaivăzuţi până acum, au fost descoperiţi în Oceanul Indian (GALERIE FOTO)

Publicat: 16.08.2012
O expediţie efectuată de-a lungul a două luni în Oceanul Indian a dus la descoperirea a sute de exemplare bizare ale unor rechini ce trăiesc la mare adâncime, dintre care câteva specii au fost observate pentru prima oară.

Paul Clerkin, doctorand în ecologia rechinilor la Moss Landing Marine Laboratories din California, afirmă că rezultatele expediţiei vor consemna descoperirea a cel puţin opt noi specii de rechini.

Clerkin a petrecut lunile martie şi aprilie ale acestui an la bordul unei gigantice nave de pescuit, ştiind că plasele masive folosite de pescari capturează accidental rechini ce trăiesc la mare adâncime în ocean. Expediţia a fost încununată cu succes. „Când spun oamenilor că «am o tonă de rechini», ei cred că glumesc. Dar nu glumesc: am capturat 350 de rechini ce cântăresc în total o tonă”, a declarat specialistul.

Rechinii au fost capturaţi accidental de pescari de la adâncimi de aproximativ 2.000 de metri, dintr-o regiune caracterizată de o serie de munţi subacvatici, la sud de insula Mauritius.

În fiecare zi, plasele vasului au capturat numeroşi rechini bizari de dimensiuni diferite, vasta majoritate a acestora fiind specii rare sau chiar nedescoperite până acum.

„Aceşti rechini nu seamănă cu marele alb, rechinul pe care îl ştie toată lumea din filme şi documentare. Personal, eu cred că sunt chiar mai interesanţi”, a spus Clerkin. 

Printre cei mai mari rechini capturaţi se numără un exemplar de Pseudotriakis microdon, o specie cunoscută, dar foarte rar observată în natură.

„A fost captivant, pentru că ştiam că această specie este foarte rară şi că aveam foarte puţine şanse să văd un astfel de exemplar”, a spus Clerkin. În urma expediţiei, Clerkin a ajuns la concluzia că această specie nu este chiar atât de rară pe cât consideră specialiştii. „Am capturat 35 de exemplare. Cred că este mult mai probabil faptul că oamenii nu au explorat prea mult acele părţi ale oceanelor unde trăiesc aceşti rechini. Acest lucru arată cât de puţine lucruri ştim de fapt despre rechini”, a adăugat Clerkin.

Acum, cercetătorul va efectua 80-90 de măsurători pentru fiecare exemplar de rechin capturat, urmând să trimită mostre genetice spre analiză, pentru a afla numărul speciilor noi descoperite. „În cazul în care există cu adevărat specii noi între exemplarele capturate de mine, le voi da numele mentorilor mei, iar una din noile specii va primi numele mamei mele”, a concluzionat Clerkin.

Sursa: Our Amazing Planet / Fotografii: Paul Clerkin

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase