Home » Istorie » Legenda ”Marelui potop” ar putea fi reală. Cercetătorii chinezi au descoperit noi dovezi

Legenda ”Marelui potop” ar putea fi reală. Cercetătorii chinezi au descoperit noi dovezi

Legenda ”Marelui potop” ar putea fi reală. Cercetătorii chinezi au descoperit noi dovezi
Publicat: 14.08.2016
Conform legendei, civilizaţia chineză a luat naştere acum 4.000 de ani în bazinul Fluviului Galben, atunci când împăratul Yu cel Mare a reuşit să controleze o inundaţie puternică.

Pentru mulţi ani, această întâmplare a fost considerată una mitologică, în afară de unele variante noi ale poveştii, dovezile ,,marelui potop” şi ale naşterii dinastiei Xia au fost nedescoperite.

Cercetătorii au găsit dovezi geologice ale existenţei inundaţiei, conform acestora evenimentul a avut aceiaşi amploare pe care o prezintă şi legenda. O echipă de cercetători a demonstrat că în 1920 î.Hr a avut loc un cutremur puternic care a declanşat ieşirea din matcă a apelor Fluviului Galben.

Conform dovezilor descoperite de cercetători, inundaţia s-a produs cu câteva secole după legenda lui Yu cel Mare, însă momentul se potriveşte cu marea tranziţie  din Neolitic în Era Bronzului.  Cercetătorii consideră că ruinele din zonă atribuite culturii Erlitou sunt o manifestaţie a dinastiei Xia. Cultura Erlitou din Era Bronzului ar fi putut fi reprezentată de dinastia Xia a lui Yu cel Mare, dar cercetătorii aveau nevoie de dovezi pentru a crea o legătură între cele două. 

,,Marea inundaţie este un subiect central în unele dintre cele mai mari poveşti istorice ale lumii,” a declarat geologul David Montgomery, de la Universitatea din Washington.

,,Inundaţia din timpul împăratului Yu cel Mare poate deveni  o altă poveste istorică cu rădăcini geologice. Multe alte poveşti istorice au un sâmbure de adevăr în ele,” a adăugat el.

Există mai multe versiuni ale legendei Marelui potop al lui Yu. Principalul aspect comun este reprezentat de faptul că un potop imens  devasta regiunea înainte ca Yu să găsească o metodă prin care să controleze apa. Conform legendei acesta a fost ajutat de un dragon şi de o ţestoasă gigantică pentru a opri potopul.

Dovezile actuale provin din sedimentele neobişnuite descoperite pe Cheile Jishi de pe Fluviul Galben. Prin analizarea sedimentelor, precum şi a rămăşiţelor copiilor care au murit în urma unui cutremur, dintr-un sit arheologic din Lajia, arheologii ai reuşit să lege în timp evenimentele . Aceştia au constatat că acelaşi cutremur care a ucis copii din Lajia a cauzat o alunecare de teren care a propulsat apa pe Cheiul Jishi. Apa a provocat prăbuşirea întregului perete şi inundarea zonei.

,,Acest potop este indentic cu cel descris în textele străvechi,” a declarat autorul studiului.

Conform experimentelor actuale, apa a crescut cu peste 38 de metri deasuprea nivelului normal al fluviului, cantitatea de apă crescând cu 500.000 de metri cubi pe secundă. ,, Este echivalentul celei mai mari inundaţii de pe Fluviul Amazon şi cea mai mare inundaţie de pe Terra din ultimii 10.000 de ani,” a declarat unul dintre cercetători, David Cohen, de la Universitatea Naţională din Taiwan.

Sursa: Science Alert 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase