Home » Istorie » Bărbatul acuzat de laşitate pentru că a supravieţuit scufundării Titanicului. ”A ales o viaţă umilitoare în detrimentul unei morţi onorabile”

Bărbatul acuzat de laşitate pentru că a supravieţuit scufundării Titanicului. ”A ales o viaţă umilitoare în detrimentul unei morţi onorabile”

Publicat: 22.08.2016
Pentru fapta sa, Hosono a îndurat cele mai aspre critici posibile.

În 1910, Masabumi Hosono a fost trimis din partea Ministerul japonez al Transporturilor pentru a studia sistemul feroviar din Imperiul Ţarist. La doi ani după ce şi-a finalizat misiunea, oficialul a trebuit să se întoarcă acasă, iar pentru acest lucru a ales să se îmbarce pe RMS Titanic. Spre nenorocul său, în data de 14 aprilie, la ora locală 23:40, nava la bordul căreia se afla a lovit un iceberg şi a început să se scufunde.

În momentul în care vaporul intrase în coliziune cu colosul de gheaţă, Hosono dormea. De-abia după 25-30 de minute, el a fost trezit de un membru al echipajului, care l-a rugat să îşi pună vesta de salvare şi să se îndrepte spre una dintre punţi. Bărbatul a încercat de două ori să se urce la bordul bărcilor de salvare, însă a fost refuzat, pe motiv că se număra printre pasagerii care călătoreau la clasa a treia. În cele din urmă, Hosono a reuşit să păcălească un ofiţer şi să se îmbarce pe una dintre bărcile de salvare.

Cele 20 de bărci de la bordul Titanicului puteau transporta numai 1178 de persoane din totalul celor peste 2200 de pasageri. Încă din momentul în care au sesizat că vaporul se scufunda, membrilor echipajului le-a fost ordonat să folosească bărcile de salvare la capacitate maximă, pentru a putea salva cât mai multe persoane cu putinţă. Nu a fost însă aşa.

Hosomo a urcat la bordul bărcii cu numărul 10, construită pentru a putea transporta 65 de pasageri. ,,Am încercat să mă pregătesc pentru ultimul moment fără să mă agit, gândindu-mă să nu las nimic dispreţuitor în urma mea, pentru că eram japonez. Cu toate acestea, am căutat şi am aşteptat orice şansă posibilă pentru a supravieţui”, spunea Masabumi într-o scrisoare către soţia lui. La ora locală 01:20, barca în care se aflau Masabumi şi alţi 34 de supravieţuitori de pe Titanic era coborâtă în apele reci ale oceanului.

La ora 02:20, vaporul considerat de nescufundat dispărea în valurile Atlanticului. Din cei 2200 de pasageri aflaţi la bordul său, doar aproximativ 700 au supravieţuit. Dintre aceştia, 316 femei, 56 de copii şi 338 bărbaţi. Cei din urmă au fost apru criticaţi pentru faptul că nu şi-au sacrificat vieţile pentru a le salva pe cele ale femeilor şi copiilor, iar Hosono nu a făcut excepţie.

Japonezul a întâmpinat cele mai dure critici la el în ţară, deoarece încălcase două cutume extrem de importante: a ales o viaţă umilitoare în detrimentul unei morţi onorabile şi, mai mult decât atât, a făcut acest lucru în public. Imediat ce au aflat de faptul că Hosono a supravieţuit scufundării Titanicului, ziarele japoneze l-au acuzat de laşitate. La foarte scurt timp, el a fost concediat de la Ministerul Transporturilor.

Deşi a fost reangajat, Hosono nu a mai avut aceeaşi carieră de succes. Existau numeroase voci care spuneau că, pentru comportamentul pe care l-a avut, japonezul trebuia să îşi facă harakiri. Masabumi nu s-a sinucis, însă a murit în 1939, în sărăcie şi uitare.

Sursa: neatorama.com

Vă mai recomandăm şi: Doriţi să vedeţi Titanicul? Îl găsiţi în statul Tennessee (FOTO)

                                             Titanic, dincolo de mit. 10 lucruri neştiute despre cea mai cunoscută tragedie maritimă din istorie

                                   Detalii tulburătoare despre ultimele minute pe Titanic. Ce povesteşte o supravieţuitoare într-o scrisoare descoperită recent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase