Home » Istorie » Arheologii turci susţin că au descoperit ”adevăratul loc” al Sfântului Nicolae

Arheologii turci susţin că au descoperit ”adevăratul loc” al Sfântului Nicolae

Publicat: 05.10.2017
Miturile, legendele şi istoria au propriul mod de a se contopi şi de a se modifica pe parcursul anilor. La fel este şi în cazul lui Moş Crăciun. Legenda bărbatului cu barbă albă şi costum roşu provine de la un sfânt din secolul IV, care a fost arhiepiscop al oraşului Myra. Numele său era Sf. Nicolae.

Patronul spiritual al comercianţilor, hoţilor, marinarilor şi arcaşilor şi-a dobândit reputaţia de sfânt în urma unei legende apărute în secolul X, în care este prezentat momentul când Sf. Nicolae oferă unei familii sărace cadouri pentru cele trei fiice, informează Atlas Obscura. 

Povestea a ajuns în zonele nordice, unde a fost combinată cu folclorul zonei şi de atunci a luat naştere personajul, cât şi comerţul din spatele acestuia. Fiind un sfânt, rămăşiţele acestuia au fost păstrate, mai multe ţări afirmând în decursul anilor că acestea se află pe teritoriul lor. În prezent, o nouă descoperire din Turcia se adaugă controversei. 

Conform surselor istorice, Sf. Nicolae ar fi fost înmormântat în Myra, dar în urma unui curtremur din 1087 unii comercianţi ar fi furat oasele. Ulterior acestea ar fi fost amplasate într-o bazilică din Bari, Italia. De asemenea, şi Veneţia susţine că deţine rămăşiţe ale sfântului care ar produce uleiuri cu miros plăcut. În urma studiilor efectuate de cercetători s-a dovedit că ambele rămăşiţe din oraşele italiene provin de la acelaşi individ. De fapt, biserici din întreaga lume susţin că deţin o parte din Sf. Nicolae. În 2013, oficialii din Turcia îi cereau Papei Francisc să fie returnate măcar o parte din rămăşiţele sfântului. 

Dar o descoperire recentă din Myra ar putea readuce în discuţie apartenenţa rămăşiţelor. O echipă de arheologi a detectat ceea ce par a fi rămăşiţele bisericii, în locul în care s-ar fi aflat iniţial mormântul sfântului. O teorie sugerează că  biserica a supravieţuit cutremurului, iar oasele furate ar fi aparţinut unui alt sfânt din zonă. 

În urma analizelor digitale realizate de Cemil Karabayram, director al Autorităţii Monumentelor din Antalya, a fost identificat ceea ce pare a fi un altar intact.  ”Credem că altarul nu a fost degradat, dar este dificil să ajungem la el,” afirmă Cemil. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase