Home » Istorie » Descoperire ”spectaculoasă” la baza Zidului Plângerii din Ierusalim. ”Nu ne-am imaginat niciodată că vom descoperi o astfel de structură aici”

Descoperire ”spectaculoasă” la baza Zidului Plângerii din Ierusalim. ”Nu ne-am imaginat niciodată că vom descoperi o astfel de structură aici”

Publicat: 19.10.2017
Arheologii din Ierusalim au descoperit prima structură publică romană din oraş. Conform primelor analize, acesta ar fi fost un teatru.

Clădirea, construită în secolul II, a fost descoperită sub tunelurile de la Zidul Plângerii din Oraşul Vechi. Conform Mail Online, specialiştii în arheologie consideră că ar fi fost construit în timpul împăratului Hadrian şi a fost utilizat ca teatru. Descoperirea a fost descrisă ca fiind ”senzaţională” şi confirmă scrierile istorice care descriu existenţa unui teatru în apropierea Muntelui Templului. 

Cercetătorii din cadrul Autorităţii Antichităţilor din Israel (AAI), care au realizat descoperirea, ştiau despre existenţa secţiunii din zid, însă se aşteptau să descopere o stradă romană la bază.  După excavări ulterioare au realizat că, în locul unei străzi, în subteran se afla o clădire circulară. 

Data la care a fost construit teatrul cu 200 de locuri, care pare neterminat, a fost descoperită prin intermediul datării cu carbon. AAI a realizat săpături în zonă timp de 2 ani, ei susţin că sursele istorice prezintă menţiuni privind existenţa structurii. Zidul Plângerii este una dintre ultimele rămăşiţe a structurii care înconjura al doilea Templu Evreu înainte de distrugerea sa de către romani, în 70 d. Hr. Zidul a fost ridicat în 37 î.Hr, când regele Irod a decis să măreasca cel de-al doilea Templu, aflat în centrul vieţii spirituale evreieşti din epocă. El a ordonat construirea a patru ziduri în jurul esplanadei, pentru susţinerea ansamblului edificiului. Mare parte din zidul lung de 488 de metri este subteran şi se întinde în oraşul vechi.

Zona Zidului Plângerii descoperită recent, veche de circa 1.900 de ani, are 15 metri lăţime şi opt metri înălţime. ”Expunerea părţilor din Zidul Plângerii  este extrem de spectaculoasă,” a declarat dr. Joe Uziel, unul dintre cercetătorii din cadrul studiului. 

”Dar nu ne-am imaginat niciodată că vom descoperi o astfel de structură aici,” adaugă el.

Directorul AAI, Dr. Yuval Baruch a adăugat că ”este probabil cel mai important sit arheologic din zonă, prima structură publică din perioada romanilor în Ierusalim”.

Vă recomandăm să citiţi şi umătoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase