Home » Istorie » Care este istoria din spatele ”butonului” pe care Donald Trump ar putea să-l utilizeze pentru declanşarea Primului Război Nuclear

Care este istoria din spatele ”butonului” pe care Donald Trump ar putea să-l utilizeze pentru declanşarea Primului Război Nuclear

Care este istoria din spatele ”butonului” pe care Donald Trump ar putea să-l utilizeze pentru declanşarea Primului Război Nuclear
Publicat: 06.01.2018
Pentru prima oară de la sfârşitul Războiului Rece, americanii se tem de modul în care ar putea utiliza preşedintele SUA arsenalul nuclear pe care îl are la îndemână. Recent, acesta a publicat pe pagina sa de Twitter faptul că ''butonul său nuclear'' este mult mai ''mare şi mai puternic'' decât cel al liderului Coreei de Nord, Kim Jong Un.

De la preşedenţia lui John F. Kennedy până în prezent, fiecare lider al statului a fost urmat de un ofiţer care deţinea o servietă cu ajutorul căruia putea fi lansat oricând un atac nuclear. Conform History, acest lucru nu poate fi produs prin simpla apăsarea a unui buton, ci prin introducerea unor coduri nucleare. 

Până în prezent, niciun preşedinte ale Statelor Unite ale Americii nu a utilizat servieta, chiar şi aşa de ce ar râmăne decizia începerii unui război nuclear în mâinile unei singure persoane? Singurul preşedinte din istorie care a aprobat un astfel de atac a fost Harry S. Truman, însă acesta nu a fost cu adevărat implicat direct în luarea deciziei. 

Deşi ştia că este plănuit un atac nuclear, ofiţerii militari l-au executat. Truman se afla pe o navă atunci când prima bombă a lovit Hiroshima pe 6 august 1945. El a aflat de bombardament după aproximativ 16 ore, timp în care s-a relaxat pe puntea vasului. Alex Wellenrstein, profesor de ştiinţă şi tehnologie din cadrul Institutului de Tehnologie din SUA, susţine că Truman nu ar fi ştiut nimic despre bombardamentele de pe 9 august. ”Nu cred că erau multe indicii ale celui de-al doilea bombardament,” a declarat Wellersein. 

La scurt timp după bombardamentul din Nagasaki, ofiţerii militari i-au spus lui Truman că într-o săptămână pot pregăti o nouă bombă. Pentru a preveni lansarea următoarei bombe, Truman a preluat controlul asupra situaţiei şi a interzis lansare unui atac fără aprobarea preşedintelui. De asemenea, a redus accesul ofiţerilor militari la acest tip de arme. 

Kennedy ar fi putut lansa un atac nuclear chiar şi de pe patul de spital

Următorul preşedinte Dwight D. Eisenhower a schimbat legislaţia însă într-o direcţie diferită prin oferirea accesului ofiţerilor la armele nucleare. Însă la scurt timp Kennedy a redus din nou accesul. La sfârşitul mandatului de preşedinte a lui Kennedy a apărut şi varianta iniţială a servietei în care se aflau numere de telefon şi planuri de atac. Nu se ştie încă momentul în care oamenii au aflat de acest lucru, dar la începutul anului 1965, The Baltimore Sun scria un articol despre ”servieta” cu capacităţi nucleare. În acelaşi articol, a fost descris faptul că ofiţerul ce căra servieta l-a urmat pe Kennedy chiar şi la spital după ce a fost împuşcat. 

În timpul Războiului Rece, preşedinţii cărau servieta după ei în cazul în care Uniunea Sovietică lansa un atac surpriză. Wellerstein afirmă că la sfârşitul mandatului Nixon consuma frecvent alcool, iar membrii administraţiei se îndoiau de capacitatea sa de a controla servieta. 

Însă există teama privind acţiunile fără precedent pe care Trump le-ar putea realiza. În februarie 2017, un musafir din cadrul unei petreceri găzduite de Trump a postat pe pagina sa de Facebook o imagine în care se afla lângă ofiţerul care deţinea servieta. Însă mult mai înfricosător a fost momentul în care în timpul unei cine pe terasa resortului, Trump a discutat despre pericolul nuclear pe care îl reprezintă Coreea de Nord. 

Deşi există un protocol prin care ofiţerii pot analiza dacă preşedintele are discernământul să utilizeze servieta, însă în cele din urmă decizia  este a preşedintelui. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:+

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase