Home » Istorie » Cel mai vechi mormânt al unui prinţ scit a fost descoperit în Siberia

Cel mai vechi mormânt al unui prinţ scit a fost descoperit în Siberia

Cel mai vechi mormânt al unui prinţ scit a fost descoperit în Siberia
Publicat: 14.01.2018
Arheologii au descoperit un mormânt scit neatins în republica rusească Tuva. Dovezile sugerează că ar putea fi cel mai mare şi cel mai vechi mormânt regal scit din sudul Siberiei.

Arheologul Gino Gaspari a realizat una dintre cele mai importante descoperiri din cariera sa din faţa unui computer. Acesta a observat o structură circulară prin intermediul imaginilor din satelit în regiunea văii râului Uiuk din Siberia

Conform Science Daily, săpăturile iniţiale realizate de cercetătorii din cadrul Universităţii din Berna şi a celor din cadrul Academiei de Ştiinţă din Rusia au confirmat suspiciunile lui Caspari, structura este un kurgan (mormânt scit). 

În urma analizelor, specialistul a putut dovedi că mormântul denumit Arzhan 0 este similar cu un alt kurgan Arzhan 1 aflat la câtiva kilometri depărtare de cel descoperit recent. Pentru o lungă perioadă de timp, Arzhan 1 a fost considerat ca fiind primul mormânt regal scit din regiune. Mormântul are o formă circulară şi conţine obiecte funerare, inclusiv arme şi hamuri de cai. 

Structura din lemn descoperită de Caspari provine din secolul IX î.Hr., fiind anteriorul mormântului Arzhan 1 care a fost construit la sfârşitul secolului IX – începutul secolului VIII î.Hr. 

Specialiştii susţin că descoperirea unor astfel de morminte în regiune este extrem de dificilă din cauza terenului îngheţat şi a zonei izolate în care se află. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase