Home » Istorie » Descoperirea care rescrie istoria primilor artişti: arheologii au descoperit picturi rupestre în Asia de Sud-Est

Descoperirea care rescrie istoria primilor artişti: arheologii au descoperit picturi rupestre în Asia de Sud-Est

Descoperirea care rescrie istoria primilor artişti: arheologii au descoperit picturi rupestre în Asia de Sud-Est
Publicat: 12.11.2018
Descoperirile de pe Insula Borneo arată că arta decorării peşterilor a apărut în sud-estul Asiei la fel de devreme ca cea din vestul Europei, iar complexitatea este asemănătoare.

O peşteră de calcar din Borneo are o pictură de culoare roşu-portocaliu care ilustrează un animal cu coarne, probabil un taur sălbatic care se afla pe insulă. Opera are cel puţin 40.000 de ani, conform echipei de arheologi condusă de Maxime Aubert de la Griffith University din Southport, Australia.

Aceeaşi peşteră mai are şi profilurile unor mâini umane încadrate într-un pigment oranj care au fost realizate acum cel puţin 37.200 de ani în urmă şi un desen similar cu o vârstă maximă de 51.800 de ani, scrie Science News.

Trei peşteri din regiune au alte picturi cu vârstă de aproximativ 20.000 de ani în urmă, au precizat investigatorii.

„Arta peşterilor a putut şi exportată din Borneo în Sulawesi (Indonezia) şi apoi în Papua şi în Australia”, a precizat Aubert. Peşterile australiene a figurilor umane seamănă cu cele găsite în Borneo, dar vârstele picturilor rămân necunoscute.

„Arta rupestră din vestul Europei şi şi sud-estul Asiei pare să fi apărut în acelaşi timp şi cu similarităţi remarcabile”, a precizat Sue O’Connor de la Australian National University din Canberra, care nu a participat la noul studiu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cele mai vechi picturi rupestre din centrul şi estul Europei au fost descoperite în România

Au fost descoperite cele mai vechi picturi rupestre, iar acestea nu au fost realizate de oameni

Cât poate supravieţui un om într-o peşteră?

Adevăratul motiv pentru care au pătruns tinerii în peştera din Thailanda. A fost vorba despre un ”ritual”

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase