Home » Istorie » Un fragment din monumentul de la Stonehenge a fost returnat după 60 de ani

Un fragment din monumentul de la Stonehenge a fost returnat după 60 de ani

Un fragment din monumentul de la Stonehenge a fost returnat după 60 de ani
Publicat: 13.05.2019
Un fragment dintr-un bloc al complexului Stonehenge, extras în timpul lucrărilor de conservare de acum 60 de ani, a fost înapoiat autorităţilor engleze.
În timpul lucrărilor de conservare care au avut loc în 1958, echipa de restauratori care a lucrat la acest proiect a descoperit o serie de fisuri într-unul dintre monoloţii care compun monumentul, luându-se decizia de consolidare a acestuia. Soluţia pe care compania contractată pentru această operaţiune a folosit-o a presupus inserarea a trei tije metalice. Pentru a insera aceste tije metalice, muncitorii au dat trei găuri din care au extras 3 fragmente de rocă. Dintre acestea, unul a ajuns în posesia lui Robert Phillips, angajat al companiei contractate, notează CNN.
 
Robert Phillips a păstrat framentul de 108 centimetri, expunându-l în biroul său. Atunci când a emigrat în Statele Unite l-a luat cu el, dar şi-a exprimat dorinţa ca, atunci când va împlini 90 de ani, fragmentul de rocă să ajungă înapoi la Stonehenge. „Ultimul lucru la care ne aşteptam a fost să primim un telefon din Statele Unite în care să ni se spună că ei au o bucată din Stonehenge”, a declarat Hether Sebire, curatorul sitului arheologic Stonehenge.
 
Fragmentul returnat de către Robert Phillips, precum şi celelalte două fragmente de rocă, au fost extrase în anul 1958, atunci când autorităţile britanice au demarat lucrările de conservare a sitului arheologic. Acest lucru nu ar fi fost posibili dacă Cecil Chubb, propietarul suprafeţei de pământ pe care se afla monumentul nu l-ar fi donat în anul 1918.
 
Pe lângă valoarea simbolică a reîntoarcerii acestui fragment acolo unde îi este locul, cercetătorii au identificat şi o oportunitate de a extinde cunoştinţele despre complexul de la Stonehenge. Astfel, prin studierea fragmentului, originar din interiorul unui monolit al structurii, cercetătorii pot obţine inidicii noi cu privire la originea rocilor folosite în contrucţia neolitică.

Citeşte şi:

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase