Home » Lumea digitală » Un grup de savanţi a creat voce artificială care poate imita aproape la perfecţie vocea umană. Implicaţiile pot fi însă PERICULOASE

Un grup de savanţi a creat voce artificială care poate imita aproape la perfecţie vocea umană. Implicaţiile pot fi însă PERICULOASE

Un grup de savanţi a creat voce artificială care poate imita aproape la perfecţie vocea umană. Implicaţiile pot fi însă PERICULOASE
Publicat: 23.05.2017
Chiar şi pentru interfaţele AI precum Cortana de la Microsoft sau Alexa de la Amazon, simularea vocii umane a fost un lucru imposibil de realizat. Dar Lyrebird, creat de un grup de cercetători din Montreal, este un robot care poate imita vocea reală a unui om (real). Rămâne însă o problemă etică, aceea de a evita frauda prin replicarea vocilor.

Pentru a crea o impersonare exactă, Lyrebird trebuie să audă persoana respectivă vorbind mai multe ore în şir, scrie Curiosity.

Pentru acest scop, programatorii au ales discursurile politicienilor cunoscute pentru caracterul lor parcă interminabl. Pe pagina demo a robotului (link), poţi auzi voci care sună exact ca acelea ale lui Barack Obama, Hillary Clinton sau Donald Trump.

Ce face acest program particular este că nu reprezintă o simplă adunare de cuvinte înregistrate. De fiecare dată când o frază este enunţată, vocea va pronunţa cuvintele în funcţie de context, cu încărcături emoţionale diferite. Altfel spus, Lyrebird va intona cuvintele într-un mod organic şi, de asemenea, îşi va calibra discursul pentru a transmite şi un spectru de emoţii.

Posibilităţile pentru această tehnologie sunt multiple, dar unele pot fi extrem de dăunătoare. Chiar cercetătorii admit că programul are implicaţii etice. Poate fi folosit de oameni cu scopuri mai puţin prietenoase. Vocile înregistrate sunt probe în curţile judecătoreşti, iar o manipulare atât de sofisticată poate fabrica dovezi.

Cercetătorii precizează: „Sperăm că toţi vor fi conştienţi de existenţa acestei tehnologii şi că este posibilă copierea vocii”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Inteligenţa artificială poate fura coduri pentru a-şi scrie propriile programe

Inteligenta artificiala o va depasi pe cea umana pana in 2020

Bill Gates, Stephen Hawking şi Elon Musk avertizează: Inteligenţa Artificială este mai periculoasă decât credem

Inteligenţa artificială creată de Google a învăţat să fie ”foarte agresivă” – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase