Home » Lumea digitală » Dacă vedeţi pe cineva purtând aceşti ochelari pe stradă, nu este un joc. Dispozitivul revoluţionar inventat de un român, care poate ajuta milioane de oameni din întreaga lume

Dacă vedeţi pe cineva purtând aceşti ochelari pe stradă, nu este un joc. Dispozitivul revoluţionar inventat de un român, care poate ajuta milioane de oameni din întreaga lume

Dacă vedeţi pe cineva purtând aceşti ochelari pe stradă, nu este un joc. Dispozitivul revoluţionar inventat de un român, care poate ajuta milioane de oameni din întreaga lume
Publicat: 17.07.2017
Oare ce "văd" nevăzătorii? La această întrebare a încercat să răspundă Tudor Popa, fondator al proiectului Oculus Mitra - o pereche de ochelari ce permit nevăzătorilor să distingă şi să aprecieze distanţele şi să se deplaseze în siguranţă fără însoţitor. Cu această întrebare în minte, Tudor Popa a găsit un răspuns, răsfrângerea culorilor, care sunt compuse din procente RGB, în procente de mirosuri.

Oare ce „văd” nevăzătorii? La această întrebare a încercat să răspundă Tudor Popa, fondator al proiectului Oculus Mitra – o pereche de ochelari ce permit nevăzătorilor să distingă şi să aprecieze distanţele şi să se deplaseze în siguranţă fără însoţitor. Cu această întrebare în minte, Tudor Popa a găsit un răspuns, răsfrângerea culorilor, care sunt compuse din procente RGB, în procente de mirosuri. 

Totul a pornit în anul 2015, de la o discuţie cu un prieten despre sinestezie, definită ca o asociere de senzaţii distincte, ne spune Tudor.

„Curioşi fiind cum este să „miroşi culorile” ne-am gândit la un aparat care ar putea transpune culorile în stimuli olfactivi. Fiecare culoare este formată din trei culori principale cărora, la rândul ei, le putem asocia un miros specific”, povesteşte Tudor, un tânăr de 18 ani.

Adevărata revelaţie a lui Tudor: „Am realizat destul de repede că noi am fost cei care au închis ochii cu adevărat”

Tânărul a fost impresionat, însă, şi de George, un tânăr nevăzător care, la doar 15 ani, este un pianist foarte cunoscut. „George este atât de talentat, încât a ajuns la performanţa de a cânta de mai multe ori pe scena Ateneului din Bucureşti şi chiar de a cânta live cu trupa Voltaj. (…) Am realizat destul de repede că noi am fost cei care au închis ochii cu adevărat. Luând simţurile cu care ne-am născut drept gratuite, nu am văzut problemele adevărate ale persoanelor nevăzătoare. Acestea nu erau culorile, ci deplasarea şi orientarea. Ne-am pus în pielea lui George şi am înţeles că observarea culorilor nu reprezintă o problemă adevărată, ci că sunt alte impedimente, precum aprecierea distanţelor, menţinerea unei traiectorii în linie dreaptă, observarea pericolelor şi multe altele.”

Află aici cum funcţionează ochelarii speciali pentru nevăzători

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase