Home » Lumea digitală » Pentru prima dată, obiectele printate 3D se pot conecta la WiFi fără electronice

Pentru prima dată, obiectele printate 3D se pot conecta la WiFi fără electronice

Pentru prima dată, obiectele printate 3D se pot conecta la WiFi fără electronice
Publicat: 09.12.2017
Inginerii americani de la Universitatea Washington au creat primele obiecte printate 3D care se pot conecta la alte dispozitive utilizând internetul wireless fără să folosească electronice. Astfel, pe viitor, sticla cu balsam poate detecta atunci când mai este puţin lichid şi poate comanda automat mai mult.

„Scopul nostru a fost să creăm ceva ce poate veni din imprimanta 3D de acasă şi care poate transmite informaţii utile altor dispozitive”, a precizat co-autorul studiului, doctorandul Vikram Iyer. „Dar cea mai mare provocare a fost modul în care se poate comunica cu WiFi-ul utilizând doar plastic. Este ceva ce nimeni nu a reuşit să realizeze până acum”.

Sistemul a fost descris într-o lucrare prezentată pe 30 noiembrie la SIGGRAPH Conference and Exhibition on Computer Graphics and Interactive Techniques al Association for Computing Machinery, conferinţă desfăşurată în Asia, scrie Science Daily.

Obiectele acestea pot comunica cu receptoarele WiFi comerciale, cu ajutorul retrodifuziei, care este o reflexie difuză, nedirecţionată, a undelor înapoi la sursa acestora, dar care permite dispozitivelor schimbul de informaţii. În acest caz, echipa a înlocuit unele funcţii care sunt în mod normal realizate de componente electrice cu mişcare mecanică realizată de rotiţe, arcuri şi alte componente mecanice. Principiul seamănă cu modul de funcţionare al ceasurilor fără baterie.

Aceste sisteme folosesc o antenă pentru a transmite date prin reflectarea semnalelor radio emise de un router WiFi. Informaţia care există în undele reflectate pot fi decodate de un receptor WiFi. În acest caz, antena intră în componenţa unui obiect printat 3D realizat dintr-un filament realizat din plastic şi cupru.

Mişcarea fizică, precum apăsarea unui buton, balsamul care curge din recipient, închiderea sau deschiderea capacului, declanşează sistemul mecanic în obiect, ceea ce cauzează o schimbare în reflectarea undelor prin antenă. Aceste tipare pot fi apoi decodate şi interpretate de receptor.

„Spre exemplu, atunci când torni detergent din sticlă, viteza cu care rotiţele se mişcă poate spune cât de repede iese lichidul din recipient. Interacţiunea înregistrată în sistem este trimisă la antenă care transmite informaţia fără ajutorul firelor. Apoi, receptorul poate monitoriza cât lichid mai există şi poate trimite în mod automat un mesaj la Amazon pentru a comanda mai mult”, a precizat Shyam Gollakota, autorul principal al studiului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Wi-Fi-ul ne afectează grav sănătatea. Câteva sfaturi pentru a-l menţine la o ”distanţă” sigură

Acest nou emiţător ar putea face conexiunea Wi-Fi de 10 ori mai rapidă

Cum poate fi folosit WI-FI-ul pentru urmărire. Te poate distinge dintr-un grup – VIDEO

Cum să ne ferim de influenţa nocivă a wi-fi-ului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase