Home » Lumea digitală » Tehnologiile Google care permit izolarea vocilor din mulţime

Tehnologiile Google care permit izolarea vocilor din mulţime

Tehnologiile Google care permit izolarea vocilor din mulţime
Publicat: 18.04.2018
Ascultarea unei singure voci dintr-un grup de oameni care vorbesc simultan este o provocare pe care cei mai mulţi dintre noi o putem depăşi cu minim de efort, fiind de ajuns doar să privim persoana respectivă pentru a discerne cuvintele rostite de zgomotul ambiant. Nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre echipamentele care folosesc comandă vocală, algoritmii acestora neputând diferenţia instrucţiunile rostite de utilizator de cuvintele rostite de alte persoane din încăpere.

Încercând să găsească o soluţie la această problemă surprinzător de complicată pentru un sistem computerizat, Google a recurs la tehnologii de inteligenţă artificială pentru a imita ceea ce oamenii reuşesc practic fără efort, respectiv să identifice şi izoleze voci din mulţime privind doar la persoana respectivă în timp ce vorbeşte.

Pentru a demonstra eficienţa noului filtru AI, echipa de dezvoltatorii a folosit scenariul unei spectacol de comedie în care doi participanţi vorbesc simultan în timp ce publicul aclamă în fundal. Redus la un simplu reglaj stânga-dreapta, filtrul poate împărţi sunetul în coloane sonore distincte, câte una pentru fiecare voce identificată din imagine. Remarcabil este cum zgomotul ambiant este anulat în întregime, iar vocea selectată este păstrată chiar şi în momentele când persoana ascultată îşi acoperă parţial faţa gesticulând din mâini.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase