Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care sunt cele mai periculoase animale din România?

Care sunt cele mai periculoase animale din România?

Care sunt cele mai periculoase animale din România?
Publicat: 07.10.2014
Cu siguranţă aceasta este o întrebare pe care şi-au pus-o deseori mulţi oameni. Dincolo de senzaţionalismul de presă actuală şi de simpla curiozitate la obiect, există într-adevăr în fauna ţării noastre o serie de animale care poti fi periculoase pentru om în anumite condiţii.

Probabil cel mai periculos animal în concepţia multor români este ursul brun din Carpaţi. În ciuda a ce se crede despre el pe baza părerilor preconcepute făcute pe baza a ceea ce oamenii văd în buletinele senzaţionaliste de ştiri, ursul brun nu este un animal hiper agresiv. Ba din contră, este un animal care în ciuda forţei sale uriaşe şi dimensiunilor impozante, preferă în peste 90% din cazuri să se depărteze liniştit atunci când se întâlneşte accidental cu omul. Însă atunci când este speriat, hăituit sau vânat, sau este vorba de o ursoaică cu pui, urşii devin adevărate fiare care atacă omul fără nicio oprelişte.

La fel este şi cazul mistreţilor, care aproape întotdeauna fug la întâlnirea cu oamenii. Însă dacă purceii sunt în pericol să fie furaţi sau ucişi de oameni, sau mistreţii sunt răniţi, aceste puternice şi dure mamifere îşi pierd teama faţă de om şi atacă la modul devastator.

Unele dintre cele mai periculoase animale din ţara noastră sunt viperele comune, cea mai des întâlnită şi bine reprezentată ca număr de exemplare, specie de şarpe veninos de la noi. Este întâlnită în golul alpin din toţi munţii ţării, dar este un şarpe temător care atacă oamenii întotdeauna pentru a se apăra, şi doar dacă este călcat, lovit sau provocat de aceştia.

În ciuda a ceea ce cred mulţi români, lupii nu atacă omul nici dacă-l întâlnesc singur în pădure, iar aceştia sunt deja strânşi în haită. Sumedenia de poveşti vânătoreşti sau din mediul rural conform cărora lupii atacă oamenii sunt simple poveşti fără niciun ca real investigat de autorităţi. În contrast, câinii maidanezi muşcă zeci de oameni anual în România, iar cei circa 3.000 de lupi care mai trăiesc azi la noi în ţară, nu au muşcat niciun om. Există o singură excepţie, lupii turbaţi, dar se cunoaşte că orice animal turbat ajunge să atace orice întâlneşte în cale din cauza virusului turbării care acţionează deja în creierul său.

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase