Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Din ce sunt făcute unghiile?

Din ce sunt făcute unghiile?

Din ce sunt făcute unghiile?
Publicat: 08.08.2015
Dacă de fiecare dată când ţi-ai ros unghiile ai fi simţit durere, probabil că n-ai mai fi făcut asta niciodată. Sau dacă ne-ar fi durut când ne-am fi tăiat unghiile, probabil multă lume ar fi avut nişte unghii extrem de lungi. Dar tăierea sau muşcarea unghiilor nu dor, pentru că unghiile sunt făcute din celule moarte.

 Unghie se numeşte o placă cornoasă subţire, care creşte pe partea de deasupra a ultimei falange a degetelor de la mâini şi de la picioare şi acoperă partea de deasupra a capătului degetelor. Unghiile sunt realizate dintr-un material dur de proteine numit cheratină, la fel cum sunt la animale coarnele.

La fel ca şi părul şi dinţii, sunt un apendice al pielii. Ele încep din matrice (rădăcina unghiei), din locul din care încep să crească. După, se arată semiluna (lunula) unghiei, baza ei cea tare. Treptat se face şi lama cornoasă, sau patul unghiei, pe care va veni un înveliş subţire şi puţin aspru numit cuticulă. După ce degetul este acoperit, marginea exterioară a unghiei este moartă, fiind albă.

Rosul unghiilor este o activitate prin care, unii oameni, îşi mănâncă unghia. Acest fapt este negativ, putând duce la infecţii serioase sau umflături urâte. Unghiile oamenilor s-au păstrat de la strămoşii îndepărtaţi, care le foloseau pentru apărare.

De-a lungul timpului unghiile au fost indicatori precişi ale diferitelor boli datorită formei şi culorii lor, precum şi indicatori ale carenţelor de fier, zinc (a căror lipsa cauzează striaţii pe unghii) şi a complexului de vitamine B (a căror lipsă dă fragilitate unghiilor).

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase