Home » Natură » O misterioasă balenă ieşită pe plajă creează confuzie în rândul cercetătorilor – FOTO

O misterioasă balenă ieşită pe plajă creează confuzie în rândul cercetătorilor – FOTO

Publicat: 18.05.2016
Adus de curenţii de apă pe o plajă din Australia de Sud, corpul unei balene i-a pus pe gânduri pe oamenii de ştiinţă.

În timp ce, în mod evident, era corpul unei balene cu cioc, extrem de rare, care este văzută în sălbăticie de foarte puţine ori, ceea ce era în gura cadavrului a uimit experţii. Balena femelă avea  doi colţi mici care, în mod normal, se găsesc doar la mamiferele marine de sex masculin.

Acest lucru a stârnit controverse în rândul oamenilor de ştiinţă: oare e o nouă specie neidentificată sau creatura este o raritate ciudată din adâncuri?

După ce cadavrul a fost dus la Muzeul Australian de Sud, cercetătorii au putut să separe craniul de carne şi să observe cei doi colţi vestigiali ieşind din maxilar.

Sursa foto:Muzeul Australian de Sud

Atunci când oamenii de ştiinţă i-au îndepărtat, au găsit doi dinţi mai mici dedesubt, fapt tipic pentru o specie cunoscută sub numele de balena cu cioc a lui Hector (Mesoplodon hectori). Misterul aparent rezolvat lasă, însă, semne de întrebare: cum la o femelă care nu are de obicei dinţi au apărut aceşti doi colţi proeminenţi.

Există încă multe întrebări în legătură cu balena cu cioc. Acest lucru se datorează în mare parte habitatul lor neexplorat şi nestudiat, comportamentului lor şi obiceiul de scufundări. În timp ce se ştie că există 22 de specii de balene, numai 4 dintre ele au fost studiate. Acest lucru este, în general, din cauza faptului că balenele sunt vânate comercial.

Această specie de balene este neobişnuită pentru „ciocul” lor, ceea ce le face să arate mai mult ca delfinii şi sunt cunoscute pentru obiceiurile lor de scufundare în zone foarte adânci. Recordul pentru mamiferul care se scufundă cel mai adânc a fost stabilit  de balena cu cioc Cuvier care a ajuns la o adâncime de 2.992 metri.

Sursa foto:Muzeul Australian de Sud

În mod bizar, cele mai multe specii au doar o pereche de dinţi, cu o singură excepţie – balena cu cioc Shepherd, iar aceştia de obicei nu erup prin gingiile femelelor. S-a crezut că doar la masculi erup aceşti dinţi pentru a se ajuta de ei în concurenţa pentru femele.

Cercetatorii au trimis mostre de ţesut pentru analize genetice.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase